חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אלברט ברוס סייבין  -Albert Bruce Sabin ‏ 

נולד ב-26 באוגוסט 1906 נפטר 3 במרץ 1993
רופא וחוקר אמריקאי-יהודי, מפתח החיסון הפומי נגד מחלת שיתוק ילדים (שעלולה להגרם כתוצאה מהדבקות בנגיף הפוליו – Poliovirus) הקרוי על שמו.
סייבין נולד בשנת 1906 בביאליסטוק אשר ברוסיה (כיום פולין( להורים יהודים, יעקב וטילי ספרשטיין. בשנת 1921 היגר לארצות הברית עם משפחתו, שם התאזרח בשנת 1930 ושינה שמו לסייבין.

בוגר לימודי רפואה באוניברסיטת ניו יורק בשנת 1931 בין השנים 1931–1933 הוכשר ברפואה פנימית, פתולוגיה וכירורגיה בבית החולים בלוויו בניו יורק (Bellevue Hospital Center).
ב-1934 עסק במחקר במכון ליסטר לרפואה מונעת באנגליה ובהמשך הצטרף לסגל מכון רוקפלר למחקר רפואי בניו יורק. בתקופה זו החל להתמקד במחקר בתחום המחלות הזיהומיות.
בשנת 1939 עבר לעבוד בבית החולים לילדים בסינסינטי.
במהלך מלחמת העולם השנייה שירת בחיל הרפואה האמריקאי, ועסק בפיתוח חיסונים כנגד קדחת דנגי[1] וקדחת המוח היפנית. בשנת 1946 מונה למשרת מנהל המחקר בבית החולים בסינסינטי.
עם העלייה במספר מקרי שיתוק הילדים, הופנו משאבים רבים לחקר ריפוי ומניעת המחלה. יונה אדוארד סאלק פיתח, בשנת 1955 את החיסון הראשון הקרוי על שמו (תרכיב סאלק) תרכיב הופק מנגיף מומת, ניתן בהזרקה ומנע את סיבוכי שיתוק הילדים,

אך לא את המחלה הראשונית אשר ביטויה במערכת העיכול. סייבין קיבל זן נגיף שיתוק ילדים מוחלש מהילרי קופרובסקי, וייצר מהנגיף החי המוחלש חיסון פומי (ניתן בבליעה דרך הפה). החיסון בנגיף המוחלש מנע כליל את ההידבקות במחלה, ולכן מנע גם את הזיהום הראשוני במערכת העיכול
יתרון נוסף של התרכיב החי הוא משך פעולתו. לאחר מתן תרכיב מומת יש צורך במנות דחף נוספות (“בוסטר”), אשר אינן נחוצות לאחר החיסון החי הפומי.
הניסוי קליני בתרכיב סייבין החל בקנה מידה לאומי, בחסות ארגון הבריאות העולמי, בברית המועצות בשנת 1958 . בראש מבצע החיסון ההמוני עמד הווירולוג הסובייטי מיכאיל צ’ומקוב אשר עבד בשיתוף פעולה הדוק עם אלברט סייבין

בשל הצלחתו הרבה של מבצע החיסון הפומי בברית המועצות, יוצא החיסון ההמוני למעלה מ-60 מדינות שונות ברחבי העולם וביניהן מקסיקו, הולנד, צ’ילה, שוודיה ויפן. בשנת 1961 אימץ גם משרד הבריאות האמריקאי את תרכיב סייבין. השימוש הנרחב בתרכיב הוא שהכחיד את מחלת שיתוק הילדים בארצות הברית.
סייבין כיהן כנשיא מכון ויצמן למדע בין השנים 1970–1972.

0 / 5. 0

דילוג לתוכן