בדיקת EEG  (Electro-Encephalo-Graph)

הקדמה:
בשנת 1875, רופא בריטי בשם ריצ’רד קייטון (Richard Caton) גילה לראשונה את התכונות החשמליות במוח.
בשנת 1912, התקבלה תמונת ה־EEG הראשונה מחוקר אוקראיני בשם נמינסקי תיאר לראשונה את גלי המוח של כלב ואף תיאר את הפעילות החשמלית של הכלב בעת פרכוס.
בשנת 1935 מכשיר ה־EEG החל להיחקר גם בהיבט הקליני על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, הם הצליחו לתאר לראשונה את תוצאות ה־EEG בעת התקף אפילפטי בבני אדם ובעת השפעת סמים משני תודעה. השם העברי של בדיקת EEG – “רשמת מוח חשמלי”.

מבוא לבדיקת ה- EEG
בדיקת EEG היא בדיקה בה מחברים באמצעות האלקטרודות המונחות על הקרקפת ומחוברות למחשב על מנת לעקוב אחר הפעילות החשמלית באזורים שונים של המוח.
הבדיקה מהווה חלק בבירור נוירולוגי בילדים עם חשד לפרכוס או בילדים הסובלים מפרכוסים. היא מסייעת לקביעת האבחנה, לסיווג הפרכוס ולמיקומו במוח.
היא אף יכולה לעזור בבחירת הטיפול התרופתי.

מהי בדיקת EEG :
זוהי בדיקה שאינה פולשנית ואינה כואבת. הבדיקה הינה אבחנתית בלבד ואינה טיפולית.
בדיקת ה- EEG מודדת את פעילותו החשמלית של המוח, מספקת פלט של גלי המוח, ומאפשרת לקבוע האם מדובר בפרכוס, מהו סוג הפרכוס וכו’.

פעילות זו חיונית ליצירת הקשר בין תאי המוח מתקשרים אחד עם השני באמצעות סיגנלים חשמליים, וכאשר יש עירור יתר (אשר ניתן לראות בבדיקת הEEG- ) ולהבין מהם השינויים החשמליים הקורים במוח במהלך הפרכוס. וכך ניתן לאבחן שאכן מדובר בפרכוס ובאיזו סוג של פרכוס ואיך ניתן לטפל בו.
מכשיר ה EEG -רישום פעילות חשמלית – הרישום נעשה באמצעות מכשיר אלקטרואנצפלוגרף הכולל אלקטרודות המוצמדות לקרקפת הנבדק כך שהמדידה מתבצעת באופן חיצוני שאינו פולשני. הדפוסים המתקבלים מכונים גלי מוח, והם משקפים מאפיינים של פעילות רשתות תאי העצב במוח.
המכשיר מתרגם את גלי המוח ולאותות החשמליים של המוח לתרשים של קווים גליים.

רישום הפעילות החשמלית במוח.
מלבד התפקיד החשוב באבחנת אפילפסיה, בדיקת EEG מספקת גם מידע רב המסייע לאבחנת מחלות נוירולוגיות אחרות, ונחשבת לבדיקה חשובה ובסיסית בתחום הנוירולוגיה.
בדיקה

הרופא צפוי להמליץ על בדיקה ה- EEG עבור בעיות נוירולוגיות שונות במצבים הבאים:
• חשד לפרכוס ולמחלת הנפילה (אפילפסיה). הבדיקה מסייעת לאבחן ולסווג את הפרכוסים.
• גידול במוח.
• נזק בגלל חבלת ראש.
• מחלה הגורמת לפגיעה בתפקוד התקין של המוח (אנצפלופתיה).
• דלקת זיהומית או אוטואימונית במוח.
• הפרעות שינה -במעבדת שינה במטרה לאפיין את הפעילות המוחית בשינה
• אבחון מוות מוחי בנבדקים שנמצאים זמן רב במצב של תרדמת (קומה).

קיימים מספר סוגי בדיקות:

  1. – EEG בערנות
  2. EEG בחסך שינה – הבדיקה נעשית כשהילד ישן.
  3. EEG VIDEO – בבדיקה נעשה רישום EEG וצילום וידאו בו זמנית.

בדיקת EEG בערנות

מה קורה במהלך בדיקת ה- EEG
לפני הבדיקה מסמן הטכנאי נקודות על הקרקפת באמצעות טוש ייעודי (הסימון יורד כשחופפים את הראש) ומחטא את האזור באמצעות חומר מיוחד. לאחר מכן מוצמדות אל הנקודות המסומנות דיסקיות מתכת קטנות הקרויות אלקטרודות. על המקום שאליו מצמידים את האלקטרודות מורחים ג’ל מיוחד שמשמש דבק ושמאפשר מעבר בלתי מופרע של אותות חשמליים.
האלקטרודות מחוברות בחוטי חשמל למכשיר ה־EEG שמגביר את האותות החשמליים של המוח והופך אותם לתרשים בצורת גלים.
במהלך הבדיקה יש לשכב בעיניים עצומות בלי לזוז. לעיתים עשוי הטכנאי לבקש מהנבדק לנשום עמוק ומהר או להתבונן באור מרצד.
הגירויים האלה יכולים לעזור לגלות הפרעה חשמלית אצל חולים שסובלים מאפילפסיה.

כיצד להתכונן לבדיקת ה- EEG
לצורך בדיקת EEG יש להצמיד אלקטרודות לראשו של הילד ובהתאם לכך יש להתכונן:
• רצוי לחפוף את ראש הילד ערב לפני הבדיקה.
• אין למרוח ג’ל או שומן כלשהו על השיער והראש יש להימנע גם משימוש בספריי לשיער, בג’ל ובשמנים למיניהם.
• יש להשאיר את השיער במצבו הטבעי (לא אסוף) גם אם מדובר בשיער ארוך, כדי לשמור על מוליכות תקינה לבדיקה.
• יש להצטייד בשמפו, במסרק ובמגבת (כדי לחפוף את השיער ולהסיר את הג’ל שמשמש להצמדת האלקטרודות בתום הבדיקה).
• ניתן לאכול לפני הבדיקה.
• מומלץ להימנע מצריכה של מזון או של משקאות שמכילים קפאין (כמו קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה ושוקולד) ב־6 השעות שלפני הבדיקה.
• יש ליטול את התרופות הקבועות כרגיל, אלא אם התקבלה הנחיה אחרת מהרופא.\
• אם קיבלת הפניה לבדיקת EEG בחסך שינה – יש להישאר ערים בלילה שלפני הבדיקה ולהימנע מצריכת משקאות המכילים קפאין או ממשקאות אנרגיה. המטרה של חוסר השינה היא לעשות את בדיקת ה- EEG בזמן שינה.

משך זמן הבדיקה
הבדיקה נמשכת בין 20 ל־40 דקות בממוצע.

בדיקת EEG- בחסך שינה

באילו מצבים עושים EEG בחסך שינה?
• כאשר יש חשד קליני לפרכוסים, ובדיקת EEG בערנות אינה נותנת מספיק מידע לאבחון, צפוי הרופא להפנות לבדיקת EEG בשינה.
• בדיקת EEG שנעשית לאחר חסך שינה היא רגישה יותר. לפעמים היא מאפשרת לזהות פעילות חשמלית במוח שאינה תקינה ושלא נצפתה ב- EEG בערנות/
בדיקת EEG עשויה להתבצע כשהילד ישן או ער או בשני המצבים – וזאת על פי שיקול דעתו של הרופא. לדוגמה, כאשר עולה חשד להפרעות המתרחשות תוך כדי שינה, הבדיקה תיעשה בשינה.
הילד יתבקש לשכב מבלי לזוז. לעתים הוא יתבקש לנשום במהירות או להסתכל על הבזקי אור. לעיתים הילד יישן בזמן הבדיקה.

כדי שבדיקת EEG תתבצע בצורה טובה, הילד מתבקש לשכב ללא תזוזה ומבלי לדבר או לבצע פעילות כלשהי במהלך הבדיקה. להשגת שיתוף הפעולה של הילד, לעתים עליו לקבל תרופה משרת שינה
בדיקה EEG נמשכת כשעה. רק במקרים מסוימים, שבהם הבדיקה תכלול גם הקלטה, עשויה מהי התרופה משרת השינה? טריכלונם (Chloral Hydrate Trichlonam) היא תרופה הניתנת בצורת סירופ לשתייה, וההשפעה הרצויה מושגת לרוב תוך 30 עד 60 דקות. התרופה מרגיעה, מפיגה חרדות להיות ממושכת יותר ולהתבצע במשך שש עד שמונה שעות.
טריכלונם ניתנת לאחר בדיקה של רופא, אשר יקבע אם מצבו הבריאותי של הילד מאפשר לו ליטול את התרופה.

האם יש לתרופה תופעות לוואי?
במקרים נדירים התרופה גורמת לבחילה והקאה, בעיות בדרכי נשימה, טווח השפעה ארוך מהצפוי ולעתים להופעת אי שקט. כדי למנוע הקאה, התרופה ניתנת בצום. מרגע מתן התרופה משרת השינה ועד לשחרור הביתה, הילד יהיה בהשגחת אחות.

האם צריך להיות בצום לפני הבדיקה?
התרופה להשריית שינה ניתנת לאחר צום:
• תינוקות בני חמישה חודשים עד גיל שנה יהיו בצום במשך ארבע שעות לפני הבדיקה, ומותר להם לשתות נוזלים צלולים בלבד (מים או תה) עד שעתיים לפני הבדיקה.
• ילדים החל מגיל שנה יהיו בצום שש שעות לפני הבדיקה, וגם בגילאים אלה מותר להם לשתות נוזלים צלולים בלבד (מים או תה) עד שעתיים לפני הבדיקה.

כמה זמן הבדיקה נמשכת?
בדיקה EEG נמשכת כשעה. רק במקרים מסוימים, שבהם הבדיקה תכלול גם הקלטה, עשויה להיות ממושכת יותר ולהתבצע במשך שש עד שמונה שעות

בדיקת EEG VIDEO

EEG VIDEO

בבדיקה נעשה רישום EEG וצילום וידאו בו זמנית הבדיקה המתבצעת לרוב באשפוז, בו מחוברים החולים למכשיר ה-EEG ומצולמים בווידאו. במהלך הבדיקה, “מחכים” להופעת הפרכוס על מנת לצפות בנתוני ה-EEG בזמן אמת.
במקרים מסוימים, ניתן לבצע גירויים שונים על מנת להפיק את הפרכוס, כמו הבהובי אור או שינויים קוליים. היתרון הגדול של בדיקה זו הוא שניתן גם לעקוב אחר המאפיינים הקליניים של הפרכוס, לראות בדיוק איך הוא מתבטא ובהתאם לכך להמשיך את הבירור והטיפול. יש לציין שבדיקת הוידאו ה- EEG יכולה לקחת מספר ימים, ולרוב אינה נפסקת עד שמופיע הפרכוס.

הולטר EEG
מכשיר הולטר EEG הוא מכשיר אשר רושם את הפעילות המוחית לכל אורך היום, ומאפשר את זיהוי הנתונים של הפרכוסים. המכשיר נישא על גופו של המטופל במהלך שהותו בבית, ואינו מפריע במהלך חיי היום יום. לאחר תקופה מסוימת, מחובר המכשיר למחשב וניתן להפיק את פלט ה-EEG ולהמשיך את הבירור.

בדיקת EEG בהרדמה

בדיקת EEG בהרדמה
כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה היא חיצונית, ומתבצעת על ידי טכנאית, המדביקה 23 אלקטרודות דקות לקרקפת באמצעות קרם מיוחד. הבדיקה נבדקת הפעילות החשמלית של המוח משודרת באמצעות האלקטרודות ונקלטת על ידי מחשב באופן רציף במהלך כל זמן בדיקה.
• הבדיקה וההרדמה יתבצעו בליווי אחד ההורים או אפוטרופוס בלבד.
• משך הבדיקה הוא כ-30 דקות, שבמהלכן הילד ישן. נא להיערך לשהות של עד 3 שעות ביום הבדיקה.

כיצד מתבצעת ההרדמה?
השראת ההרדמה תתבצע על ידי רופא מרדים באמצעות מסיכה ועירוי. במהלך הבדיקה ועד להתעוררות, יוצמד לילד הנבדק מוניטור. לאחר סיום הבדיקה, הילד יעבור לחדר סמוך למשך כשעה להתאוששות.
• המלווים ההורים או האפוטרופוס יוכלו לשהות לצד ילדם עד להתעוררותו.
• הילד יוכל להשתחרר בלוויית מבוגר ולאחר שהתעורר לחלוטין – יהיה ערני, יגיב בהתאם לגילו ולמצבו הבסיסי ויהיה מסוגל לשתות.

מי מפענח את תוצאות ה-EEG
• רופאים מתחום הנוירולוגיה מפענחים את תוצאותיה של בדיקת ה־EEG.
• תרשים EEG שאינו תקין מציג תדר וגלי מוח שאינם בדפוס האופייני לפעילות החשמלית במוח. הוא יכול להעיד על שלל מצבים – החל מהפרעה קלה בפעילות החשמלית במוח וכלה במחלה שמצריכה טיפול.

0 / 5. 0

[addtoany]
דילוג לתוכן