בדיקת (Magnetic Resonance Imaging)  – MRI

הקדמה:
מכונת ה-MRI מהווה כלי חשוב ברפואה מפני שהיא לא פולשנית והיא לא משתמשת בקרינה מזיקה, כמו קרני רנטגן או מכונת ה-CT -טומוגרפיה ממוחשבת . בעזרתה ניתן לראות את המבנים הפנימיים בגוף האדם ולאבחן בעיות פתולוגיות. כ-60 מיליון בדיקות MRI מתבצעות ברחבי העולם מדי שנה.
השיטה פותחה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, בתחילה נקראה השיטה דימות תהודה מגנטית גרעינית (NMRI) קהילת הרופאים חששה שהציבור הרחב יקשר שלא בצדק בין המילה “גרעינית” לבין פצצה גרעינית, רדיואקטיביות וכדומה, ולכן הוחלט להשמיט את המילה מהשם ומראשי התיבות. ממציאי המכשיר הם פול לוטרבור ופיטר מנספילד.
ובשנת 2003 היא זיכתה בפרס נובל לרפואה את שני המדענים האחראים לפיתוח והוענק להם פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה על המצאת ה-MRI עקב חשיבותו ככלי אבחוני מדויק ומהיר.

לבדיקת ה- MRI יש יתרונות משמעותיים מאוד על פני אמצעי ההדמיה השכיחים ברפואה, כגון צילומי רנטגן, סריקות על-קול (ultrasound) ומיפוי. יתרונו הגדול הוא יכולת הפרדה מרחבית מצוינת המאפשרת לקבל תמונה ברורה ומפורטת והיכולת לזהות תהליכי מחלה קטנים בגוף. לשיטה זו אין מגבלות של חדירה לגוף, והעצמות אינן מפריעות לקבלת התמונה. כך הביא ה MRI ל”מהפכה” בתחום האבחון של מחלות וגידולים של המוח וחוט השדרה, משום שעצמות הגולגולת והחוליות המקשות על בדיקות ההדמיה האחרות, אינן פוגמות ביכולת האבחנה של ה- MRI.

נכון להיום MRI נחשבת לבדיקה המתקדמת ביותר בעולם הרפואה, בעיקר בזכות רמת הדיוק הגבוהה להפליא.

העיקרון על פיו פועל מכשיר ה- MRI
לצורך ביצוע הבדיקה מוכנס הנבדק במצב נכנס במצב שכיבה אל תעלה אל תוך המכשיר.
כך שהאזור הנבדק נמצא במרכז המגנט. חוזק המגנט נמדד ביחידות הנקראות טסלה (Tesla).
ולמעשה נמצא בתוך שדה מגנטי שעוצמתו בין 1.5 טסלה לבין 3 טסלה פי עשרות אלפים יותר מהשדה המגנטי של כדור הארץ.

המכשירים הנמצאים כיום בשימוש נעים בין 0.35T ל-0.3T (לשם השוואה השדה המגנטי של כדור הארץ הוא 0.00005T).

כשהבדיקה מתחילה משודרים גלי רדיו שמסיטים יוני מימן אשר נמצאים במולקולות המים שברקמות הרכות בגופו של הנבדק ממיקומם ההתחלתי.

לאחר מכן נפסק שידור גלי הרדיו ויוני המימן חוזרים אל נקודת המוצא – כשכל התנודות האלה מתועדות, ובעצם מאפשרות לקבל תמונה מדויקת לגבי מצבן של אותן רקמות שניצבו במוקד הבדיקה ובפרט לגבי פתולוגיות בהן, אם ישנן כאלה.

מהי בדיקת MRI
כמו כל בדיקות הדימות הקיימות היום, בדיקת MRI נועדה לאפשר אבחון של מערכות או של איברים אשר נמצאים בתוך הגוף, ושהעין האנושית אינה יכולה להבחין בהם. הבדיקה נעשית באמצעות תהודה מגנטית, ומכאן שמה – Magnetic Resonance Imaging, והיא יוצרת, באמצעות גלי הרדיו שמפיק המכשיר, תמונה מפורטת ותלת ממדית של אותו אזור שביקש הרופא לבדוק.

התמונה המתקבלת איכותית במיוחד, ואף ניתן ‘לפרוס’ אותה לפרוסות, כדי לבחון עוד יותר לעומק את האזור הנבדק. כך, מתקבלת לעיני הרופא תמונה מלאה, מדויקת ופרטנית שבעזרתה הוא יכול לאבחן שלל בעיות וסוגיות רפואיות הנוגעות לאותו אזור נבדק.

כיצד מתבצעת הבדיקה בפועל?
הבדיקה עצמה נעשית כאשר המטופל שוכב על מיטה ישרה, ארוכה וצרה (גודלה כגודל מיטת יחיד). לאחר שהנבדק נשכב על המיטה, מוסע המטופל על גביה אל עבר סליל גדול במיוחד שבמרכזו מעין מנהרה. המיטה, ועליה המטופל, נכנסת אט אט אל תוך אותה מנהרה, שבה נמצא המגנט המפיק את התהודה הדרושה ליצירת תמונת הדימות.
המיטה תיעצר על ידי הטכנאי המפעיל את המכשיר, כך שהאיבר הנבדק יהיה בקו אחד עם המגנט. לאחר שהמיטה מוקמה במקום הרצוי, יחל המכשיר בפעולתו – פעולה שעשויה להיות מרעישה למדי.
לרוב, כדי להפחית את אי-הנעימות, יקבל המטופל טרם הבדיקה אטמי אוזניים, שיפחיתו משמעותית את הרעש.

אילו אזורים, מערכות ואיברים נהוג לבחון בעזרת בדיקת MRI ?
● מערכת העצבים המרכזית (המוח ועמוד השדרה)
● עמוד השדרה
● גפים תחתונות ועליונות
● לב ועורקי הלב חלל הבטן על אבריו (כבד, לבלב ועוד)
● עצמות ומפרקים
● שד
● עובר
● דרכי השתן
● מערכת הרבייה

זוהי רשימה חלקית בלבד, כמובן. בדיקת ה-MRI יכולה להציג בפני הרופא כלי הדם, עצמות ומבנה מערכת השלד, גידולים (שפירים וממאירים), גרורות של גידולים סרטניים, נגעים המעידים על טרשת נפוצה, אזורים תפקודיים שונים במוח ועוד.

לעיתים יוזרק לנבדק חומר ניגוד
בחלק מהמקרים נדרשת הזרקת חומר ניגוד לגוף של הנבדק אשר יכול לסייע לרופא בבחינת אזורים שונים בגוף. החומר המדובר הוא גדוליניום, שתפקידו הוא לשפר את איכות הדימות על מנת להבטיח תמונה ברורה במיוחד של האזור הנבדק גדוליניום אשר נחשב ‘נסבל’ יחסית מבחינת הגוף (בניגוד ליוד המשמש בבדיקת ה- CT שלעיתים גורם לתגובות אלרגיות).

משך זמן הבדיקה
בדיקת MRI נמשכת בדרך כלל כ-30 עד שעה והיא בטוחה לחלוטין. על-מנת להבטיח תמונה ברורה על הנבדק לשכב ללא תנועה, ולפרקים אף לעצור את נשימתו למספר רגעים וזאת בהתאם להנחיות שהוא מקבל מהטכנאי שמפעיל את המכשיר.שכן כשישנן תזוזות איכות התמונה אינה מדויקת.
לכן כאשר מבצעים בדיקת MRI בילדים או במבוגרים שאינם מסוגלים לעמוד בדרישה זו, תישקל לעתים האפשרות של טשטוש עמוק ואף הרדמה.

ללא קרינה
מעבר להיותה מדויקת להפליא, נהנית בדיקת MRI מיתרון משמעותי נוסף: לא מעורבת בה קרינה מייננת כמו, למשל, בצילום רנטגן. מסיבה זאת, מומלצות בדיקות MRI במיוחד עבור ילדים ותינוקות, וכן עבור נשים הרות – הן על מנת לאבחן במדויק את מצבן והן כשנדרשת תמונת מצב מפורטת ומדויקת של התפתחות העובר.

האם ישנו צורך בהכנה לבדיקת MRI
● מי שמפחדים להימצא בחללים סגורים (קלאוסטרופוביה) יכולים להיעזר בנטילת כדורי הרגעה, כשעה לפני הבדיקה. יש להתייעץ עם רופא המשפחה ולקבל מרשם לפי הצורך.
● יש מכונים שדורשים להיות בצום במשך כמה שעות לפני הבדיקה. לעומת זאת יש מכונים אחרים שאינם דורשים זאת, ולכן יש לברר לפני הבדיקה מהן הדרישות הספציפיות של מכון הבדיקה שאליו הולכים
● כדאי להגיע לבדיקה בבגדים שלא כוללים חלקי מתכת. כמו כן יש להסיר תכשיטי מתכת או סיכות לשיער ולבדוק מראש שאין בכיסים חפצים מתכתיים כמו מטבעות ומפתחות. נוסף על כך רצוי שלא לשאת כרטיסי אשראי שכן אלה עלולים להינזק בזמן הבדיקה בגלל השדה המגנטי החזק.

מתי נדרשת הבדיקה ומהם יתרונותיה?
כאמור, בדיקת MRI מסוגלת לבחון איברים שונים בגוף ומערכות רבות, אך היא אינה מתאימה בכל מצב. כך למשל, בדיקה של הריאות אינה מתאימה במקרה כזה, משום שטכנולוגיית ה-MRI לא מסוגלת לשקף את מצבן.
לרוב, הנבדק יופנה לבדיקת תהודה מגנטית בשלושה מקרים עיקריים:
● כאשר בדיקות דימות אחרות (כדוגמת CT) העלו ממצאים חשודים שמאפייניהם לא התבררו במידה מספקת
● כאשר ישנו צורך בבחינת איברים פנימיים בילדים
● כאשר ישנו צורך בבחינת איברים פנימיים בנשים הרות

מצבים בהם לא ניתן לבצע בדיקת ?MRI
לפני הבדיקה חשוב להוריד כל תכשיט או אביזר שנמצא על הגוף,
יש להודיע לצוות הרפואי על קיומם של שתלים (לדוגמה: במפרקים), קוצבי לב, התקנים תוך-רחמיים ועוד.
אנשים אשר עובדים עם מתכות נדרשים גם הם להודיע על כך מראש, משום שלעתים נצמדים לעורם חלקיקים זעירים של מתכת, מבלי שהם יודעים על כך, ואלו עשויים להיות מושפעים מפעולת המגנט בזמן הבדיקה – עד כדי התלהטות והתכה

ישנם מקרים, מועטים יחסית, שבהם אי אפשר לעבור בדיקת MRI
● נוכחות קליפסים מהדקים על אנאוריזמות שתוקנו במוח.
● שתל (אימפלנט) כוכליארי באוזן.
● נוכחות רסיסי מתכת במקומות הקרובים לכלי דם גדולים, או בגלגל העין.
● נוכחות קוצב לב זמני, או צנתרי ניטור זמניים, כגון: בלון באבי העורקים או צנתר סוון גאנצ בעורקי הריאה.

פיענוח בדיקת MRI
רופא רדיולוג (מומחה לבדיקות דימות) יפענח את התוצאות וישלח בתוך כמה ימים דו”ח לרופא המטפל שהפנה לעשות את הבדיקה.

0 / 5. 0

[addtoany]
דילוג לתוכן