התאמות הנגישות הנדרשות ממוסד חינוך קיים
אלו התאמות נגישות יש לבצע?
ראש הטופס
במוסד חינוך קיים יש לבצע את התאמות הנגישות הבאות:
- פיר למעלית
- שני בתי שימוש נגישים
- דרך נגישה אל פיר המעלית והשירותים
פיר מעלית:
אם קיים פיר מעלית בבניין המרכזי יש לבדוק האם הוא עומד בדרישות הבאות: פיר המעלית צריך להיות בבניין המרכזי ולקשר בין כל קומות הבניין. על פיר המעלית להיות מתאים למעלית מטיפוס 1, במידות של 160 על 190 סנטימטרים.
(לפי תקן ישראלי 2481, חלק 70 ולפי תקן ישראלי 1918 חלק 3.1).
אם פיר המעלית אינו עומד בדרישה זו,יש צורך להתקין בבניין המרכזי פיר מעלית המתאים למעלית מטיפוס 2, במידות של 180 על 180 סנטימטרים או 160 על 200 סנטימטרים (לפי תקן ישראלי 2481, חלק 70 ולפי תקן ישראלי 1918 חלק 3.1 מעלית תותקן כאשר תלמיד עם מוגבלות הרשום לבית הספר או הורה עם מוגבלות, יזדקקו למעלית.
חשוב לציין כי יש צורך להתקין את כל התאמות הנגישות גם עבור עובד או מועמד לעבודה שהינם עם מוגבלות, בהתאם לזכויותיו של עובד עם מוגבלות, לפי פרק ד’ (פרק התעסוקה) בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
בתי שימוש:
בקומת הכניסה של הבניין המרכזי צריכים להימצא שני בתי שימוש נגישים, אחד לגברים ואחד לנשים. אם קיימים תאי שירותים הם צריכים לעמוד בדרישות תקנות הנגישות לבניין קיים (סעיף 21 בטבלת הבדיקה והביצוע, טור ד, סעיף (א)).
אם תאי השירותים אינם עומדים בדרישות אלה, יש להתקין תאי שירותים מטיפוס 1 לפי תקן ישראלי 1918 חלק 3.1.
המרחק מכל מרחב לימוד בבניין עד לבית השימוש הנגיש לא יעלה על 80 מטרים. אם בית השימוש הנגיש נמצא בקומה אחרת ממרחב הלימוד, המרחק של 80 מטרים לא יכלול את המעבר האנכי בין הקומות (למשל, המרחק שעושה המעלית).
בבית ספר שיש בו הפרדה בין בנים לבנות, יש להתקין בית שימוש נגיש אחד במתחם הלימוד של הבנים ובית שימוש נגיש אחד במתחם הלימוד של הבנות.
אם קיים בבניין המרכזי בית שימוש נגיש אחד, הממונה על יישום תקנות אלה במשרד החינוך, רשאי לאשר באופן חריג כי בית השימוש השני יהיה בבניין אחר או בקומה אחרת ובתנאי שתוביל אליו דרך נגישה.

היכן יש לבצע את התאמות הנגישות?
ראש הטופס
התקנות קובעות כי את התאמות הנגישות במוסד חינוך קיים יש לבצע בבניין מרכזי בו. בניין מרכזי הוא בניין שמנהל מחלקת החינוך ברשות המקומית, באישור הממונה על הנגישות במשרד החינוך, הורה עליו כבניין המרכזי של מוסד החינוך. בניין זה נקבע כך שישרת את מירב התלמידים והתפקודים במוסד החינוך, בהתחשב במשתנים הבאים:
- מספר התלמידים המשתמשים בכל מבנה: יועדף מבנה שבו משתמשים תלמידים רבים יותר.
- כמות הכיתות ומרחבי הלימוד בכל מבנה: יועדף מבנה שבו כמות מרחבי לימוד רבה יותר (כיתות לימוד, ספריה, מעבדה, חדר מחשבים ועוד).
- מספר הקומות: יועדף מבנה שבו קומות רבות יותר.
- מיקום התפקודים במוסד החינוך: התאמות הנגישות תתבצענה בעדיפות למבנה שיש בו או שהוא הקרוב למעבדות, ספרייה, חדרי מחשבים, אולם ספורט וכד’, כך שהמרחק שבין חלקי מוסד החינוך השונים המשמשים את התלמידים לצורך פעילות לימודית לבניין זה יהיה הקרוב ביותר.
תחזוקה של התאמות הנגישות ומוסד חינוך שמשתמשים בו לשימושים נוספים
ראש הטופס
יש לוודא כי התאמות הנגישות תהיינה תקינות וזמינות בכל עת שבית הספר פועל ופתוח לציבור.
אם נעשה במוסד החינוך שימוש נוסף מעבר לפעילות בית הספר, אזי יש להנגיש את המבנה בהתאם לסוג השימוש הנוסף הנעשה בו, בנוסף לדרישות הנגישות ממוסד.
דוגמאות:
- אם נעשה במוסד החינוך שימוש לצורך חוגים מחוץ לשעות הלימוד, פעילויות ספורט ותרבות, פעילויות למבוגרים וכדומה, על המוסד לעמוד בדרישות תקנות בניין קיים, מעבר לדרישות התקנות ממוסד חינוך.
- אם נעשה במוסד שימוש לצורכי לימוד של מוסד אקדמי (כדוגמת לימודים באוניברסיטה הפתוחה), עליו לעמוד בדרישות התקנות למוסדות להשכלה על תיכונית, מעבר לדרישות התקנות ממוסד חינוך
תחתית הטופס
תחתית הטופס