המעבר מגמלת ילד נכה לקצבת נכות כללית

קצבת ילד נכה משולמת עד גיל 18 ושלושה חודשים.

לאחר מכן נבחנת הזכאות של הילד הבוגר לקצבת נכות כללית – המשולמת למי שכושרו לעבוד נפגע באופן משמעותי בשל הליקוי הרפואי.

הביטוח הלאומי יוזם פנייה למי שמקבל קצבת ילד נכה עם הגיעו לגיל 18, בהתאם למצב הרפואי שלו, לצורך קביעת זכאותו לקצבת נכות.

חשוב מאוד, לשלוח את טופס התביעה שנשלח אליכם, בצירוף מסמכים רפואיים עדכניים, כדי לאפשר קבלת החלטה מהירה ולשמור על רצף זכאות לקצבאות.

בנוסף לקצבת הנכות, נבדקת הזכאות גם לקצבה לשירותים מיוחדים – המשולמת גם היא מגיל 18 ושלושה חודשים, למי שזקוק לסיוע בפעולות היום-יום.

הקושי במעבר מקצבת ילד נכה לקצבת נכה מבוגר מכריע משפחות רבות

נדמה לרוב ההורים כי מי שקיבל קצבה כילד יהיה זכאי “אוטומטית” לקצבה כבוגר, אך קיימת חוסר הבנה בסיסית לגבי תנאי הזכאות של בוגר שהינם שונים לחלוטין מתנאי הזכאות של ילד (ביטוח)

מדוע כל כך קשה לבצע את המעבר מקצבת ילד נכה לקצבת מבוגר בביטוח הלאומי?

ראשית, משום שנדמה לרוב ההורים כי מי שקיבל קצבה כילד יהיה זכאי “אוטומטית” לקצבה כבוגר.. שנית, משום שקיימת חוסר הבנה בסיסית לגבי תנאי הזכאות של בוגר שהינם שונים לחלוטין מתנאי הזכאות של ילד.

קצבת ילד נכה מקבל מי שמוגדר כסובל מאחת הנכויות המזכות. אמנם יש רשימה מצומצמת של נכויות מזכות ולא כל ליקוי מזכה אולם כאשר הליקוי נמצא ברשימה – עצם הלקות: מזכה.

מעל גיל 18 צריכה המשפחה להגיש תביעה חדשה לקבלת גמלת נכה כבוגר. בשלב זה, לא עצם הלקות מזכה אלא אך ורק אובדן הכושר הנובע ממנה. לעיתים, מי שנמצא בתפקוד גבוה למרות הליקוי ממנו הוא סובל – לא יימצא זכאי לקבלת גמלת נכות.

כיום. בעוד שבחינת הנכות הרפואית נעשית על פי תקנות סדורות בהתאם לסוג הליקוי, הבחינה בדבר אובדן כושר העבודה של הפונה פתוחה הרבה יותר לפרשנות.

יתרה מכך, חשוב להדגיש כי המוסד אינו בוחן את כושר העבודה בפועל של הפונה אלא את כושר העבודה ה”פוטנציאלי” שלו. כך לעיתים נקבע כי הפונה יכול לעבוד בשורה של עבודות, גם אם מעולם לא התנסה באחת מהן, עד שנקבע בעניינו כי אינו זכאי כלל לקצבה.

לכן מומלץ שלושה חודשים לפחות לפני הגיעו של הילד לגיל 18 לבדוק את זכאותו לקצבת בוגר ולבצע את המעבר בין הקצבאות, בעיקר כאשר מדובר בנכות צמיתה שאינה ברת שינוי.

ולכן רצוי שההורים התכוננו לקראת הוועדה וידאגו:

  • לבדוק האם מבקשים להגיש לבגיר זכאות לשירותים מיוחדים בנוסף לקצבת הנכות
  • חוות דעת מהמסגרת הלימוד
  • חוות דעת רפואיות המתארות את מצבו הרפואי תפקודי
  • להכין רשימה של בעיות רפואיות מהם סובל הבגיר הנכה.
  • לבדוק אפשרות להיוועץ בעמותות או בייצוג עו”ד שתחום ההתמחות שלו ביטוח לאומי

0 / 5. 0

[addtoany]
דילוג לתוכן