הסעת בטיחותית למסגרות החינוך המיוחד

חוק הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות והתקנות שהותקנו לפיו מעניקים לכל ילד עם מוגבלות את הזכות להסעה ממקום מגוריו או ממקום סמוך למקום מגוריו למוסד החינוך ובחזרה ממנו במשך שנת הלימודים (כולל חופשות החגים והקיץ) ובהתאם לשעות הלימודים במוסד החינוך שבו הוא לומד, לפי צרכיו ובהתחשב בסוג המגבלה שלו.


חובת ארגון ההסעות של תלמידים לגנים ולבתי הספר וביצוען חלה על הרשות המקומית שהתלמידים מתגוררים בתחום שיפוטה ובכפיפות לאישורי ועדת ההסעות המחוזית של משרד החינוך.

משרד החינוך אינו משתתף בהוצאות ההסעה של תלמידים נכים ותלמידי החינוך המיוחד לטיפולים רפואיים, פרא-רפואיים, שיקומיים וכיו”ב. כמו-כן, המשרד אינו משתתף בהוצאות הסעה המתחייבות משהיית תלמידי החינוך המיוחד במועדוניות, בצהרונים וכיו”ב ומהארכת מסגרת הלימודים שלהם. 

הזכאות להסעה כוללת זכאויות אלו:

זכאות להסעה למסגרת חינוך באזור הרישום או הרובע שאליה שובצו התלמידים, ואם אין

אזורי רישום או אם שובצו התלמידים למסגרת נפרדת של חינוך מיוחד, למסגרת החינוך

המתאימה לצורכי התלמידים והקרובה ביותר למקום מגוריהם, וממנה הביתה.

  • זכאות להסעה למסגרת אחרת שהרשות שיבצה במענה על צורכי התלמידים.
  • אם ילדים עם מוגבלות נזקקים לנסוע במהלך יום הלימודים למוסד חינוך שהוא חווה

            חקלאית, מרכז ימי, מרכז טכנולוגי-מקצועי, מרכז מחוננים או למוסד חינוך כיוצא בזה,

            ולימודים אלו הם חלק בלתי נפרד מתוכנית הלימודים במוסד החינוך שבו הם לומדים,

            זכותם להסעה כוללת גם הסעה למוסדות חינוך אלו, ומהם הביתה.

  • זכאות להסעה אל מסגרת המשך או ממסגרת המשך הביתה. מסגרת המשך: התנסות

            במקומות עבודה, דירת אימון לכישורי חיים, מועדון לכישורי חיים, שירות לאומי המקביל

            ללימודים במסגרת חינוך מיוחד, מסגרת שבפיקוח משרד העבודה, הרווחה והשירותים

            החברתיים המיועדת לילדים עם מוגבלות בגיל לימוד חובה עם מוגבלות שכלית

            התפתחותית או מסגרת אחרת שהכיר בה מנכ”ל משרד החינוך.

מי זכאי

הזכאים להסעה הם: תלמידי החינוך המיוחד, מגיל 3 ועד גיל 21, שמחמת ליקוי בכושר הגופני, השכלי, הנפשי או ההתנהגותי אינם מסוגלים לנסוע בכוחות עצמם ונזקקים להסעה.

  • תלמידים עם פיגור בינוני קשה או עמוק או סיעודי.
  • תלמידים משותקי מוחין ובעלי נכויות פיזיות קשות.
  • תלמידים מהקשת האוטיסטית.
  • תלמידים עם הפרעות נפשיות קשות ונפגעי נפש.
  • תלמידים עם מוגבלות בשמיעה או בראיה.
  • תלמיד שנפגע מתאונה (למעט תאונת דרכים) או הסובל ממחלה ובידו אישור רפואי מנומק ומפורט כי אינו יכול להגיע לבית הספר בכוחות עצמו (כולל ציון משך הזמן שהאישור תקף לגביו), זכאי להסעה.
  • תלמידים נכים, הלומדים בבתי ספר רגילים, ואשר עקב נכותם אינם מסוגלים להגיע בכוחות עצמם לבית הספר, זכאים להסעה ללא קשר להגבלת מרחק.
  • תלמיד המאושפז בבית חולים פסיכיאטרי או במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים רגיל זכאי להסעה ללימודים כל זמן אשפוזו. תלמיד כזה אינו חייב בוועדת השמה, ועצם אשפוזו הפסיכיאטרי מזכה אותו בהסעה.
  • תלמיד שנמצא נמצא זכאי להסעה ולווי על-ידי ועדת ההסעות המחוזית של משרד החינוך.

המרחק ממקום המגורים  למסגרת הלימודית

  • ילדים עם מוגבלות פיזיות, אוטיזם, מוגבלות נפשית קשה או מוגבלות שכלית התפתחותית

ותלמידים עם מוגבלות בשמיעה או בראייה זכאים להסעה ללא תלות במרחק בית

הספר מהבית.

הזכאות ניתנת גם לילדים הלומדים בחינוך המיוחד וגם לילדים עם מוגבלות הלומדים

בחינוך הרגיל.

  • ילדים עם מוגבלויות אחרות אשר קיבלו את זכאותם מוועדת זכאות ואפיון לקויות למידה מורכבות ברמות התפקוד הנמוכות והפרעות התנהגותיות ורגשיות ברמות התפקוד הנמוכות זכאים להסעה לפי קריטריון המרחק בין הבית לבית הספר:
  • לתלמידים מגן חובה ועד כיתה ד’ )ועד בכלל(: מ-2 ק”מ.
  • לתלמידים מכיתה ה’ ומעלה: מ-3 ק”מ.
  • הסעת תלמיד בחינוך המיוחד לגן-ילדים הנמצא במרחק העולה על 25 ק”מ או לבית הספר הנמצא במרחק העולה על 35 ק”מ טעונה אישור בכתב של ועדת שיבוץ בהתאם לחוזר הוראות הקבע נט/8(א), סעיף 1.2-19, בעמוד 3 של הסעיף.
  • על פי כללי משרד החינוך מאושרת הסעת איסוף אחת בלבד ופיזור אחד או שני פיזורים לכל היותר.
  • רשויות מקומיות יכולות להתקשר עם רשויות מקומיות סמוכות כדי שההסעה

והליווי יהיו חסכוניים, ובלבד שהסעה כאמור לא תגרום להארכה בלתי סבירה של הנסיעה.

תלמידי החינוך המיוחד הסובלים מלקויות אחרות זכאים להסעה בהתאם לכללי הזכאות החלים על ילדי החינוך הרגיל.

מלווה – ליווי על ידי אדם מבוגר הוא חובה בהסעת מאורגנת של תלמידי מוסדות החינוך המיוחד. יתר על כן ילד שאופיין בוועדת זכאות ואפיון וועדת שיבוץ או שוועדת חריגים של משרד החינוך קבעה את זכאותו: כזכאי לליווי בהסעה בנוסף לנהג: שיתוק מוחין, אוטיזם, פיגור שכלי,  נכות נפשית וכו . – האחריות לליווי ילדים עם מוגבלות הזכאים לקבלו מוטלת על הרשות המקומית.

תחומי האחריות של הרשות המקומית בארגון ההסעות הליווי וביצוען

חובת ארגון ההסעות של תלמידים לגנים ולבתי הספר וביצוען חלה על הרשות המקומית שהתלמידים מתגוררים בתחום שיפוטה ובכפיפות לאישורי ועדת ההסעות המחוזית של משרד החינוך. פנימייה, הוסטל וכיו”ב נחשבים מקום מגוריו של התלמיד. לפיכך חובת הסעתם של תלמידים השוהים בפנימיות, בהוסטלים או אצל משפחות אומנות או מאמצות חלה על הרשות המקומית שבתחום שיפוטה התלמיד מתגורר. במקרים אלה שיעור ההשתתפות של משרד החינוך הוא 100% מעלות ההסעה המאושרת לגבי תלמידי החינוך המיוחד.

  • הרשות המקומית צריכה לדאוג לרכב בטיחותי כאשר ההסעה כוללת חמישה ילדים לפחות.
  • כאשר הרשות המקומית צריכה להסיע פחות מחמישה ילדים, עליה להתקשר עם רשות מקומית אחרת לצורך ביצוע ההסעות ולווי חסכוניים ברכב בטיחותי ובלבד שהסעה כאמור לא תגרום להארכתו של משך ההסעה באורח בלתי סביר. אם אין רשות סמוכה הצריכה להסיע ילדים עם מוגבלות או פעוטות עם מוגבלות, תהיה הרשות המקומית רשאית להסיע את הילדים עם המוגבלות או הפעוטות עם המוגבלות, ברכב שאינו בטיחותי, ובלבד שאופן הישיבה או השכיבה ברכב לא יפגע בבריאותם או בבטיחותם של הילדים עם המוגבלות או הפעוטות עם המוגבלות, לפי העניין.
  • האחראי על הילד (הורה, אפוטרופוס או כל מי שהקטין נמצא במשמרתו על פי דין) חייב לספק מושב בטיחותי. ראו מהו רכב בטיחותי בתקנות הסעה בטיחותית לילדים נכים (מפרטי רכב בטיחותי) , התשנ”ה-1995.
  • רשות מקומית הרוצה לקבל השתתפות בהוצאות הסעת תלמידים כמו למשל הסעת תלמיד בחינוך המיוחד לגן-ילדים הנמצא במרחק העולה על 25 ק”מ או לבית הספר הנמצא במרחק העולה על 35 ק”מ חייבת לפנות בבקשה לממונה על ההסעות במחוז ולצרף את המסמכים הנדרשים.  הרשות המקומית חייבת בהסעת התלמיד ועליה למצות כל דרך לקבל את אשור וועדת ההסעות ומימונו.

אחריות משרד החינוך במימון ההסעות ובקביעת הכללים להסעה בטיחותית

  • משרד החינוך אינו נוטל חלק בארגון ההסעות, אלא משתתף במימונן בלבד, על-פי הכללים שקבע המשרד. קני המידה לזכאות, נוהלי בטיחות וכללים נוספים פורסמו ביוני 2004 בחוזר מנכ”ל סד’/10(א) “הסעות תלמידים ועובדי הוראה למוסדות חינוך רשמיים”.
  • משרד החינוך משתתף בהוצאות הסעה של תלמידי החינוך המיוחד גילאי 3 עד 21 לבתי ספר “רשמיים” , לבתי ספר “מוכרים שאינם רשמיים” ולגני ילדים. לשירות הרשות המקומית עומדת מערכת הסעות של  אגף הסעות והצטיידות משמש כיחידת מטה, אשר חלק מפעילותה מתבצע באמצעות הלשכות המחוזיות, בעיקר בנושא הסעות תלמידים ומורים.
  • על פי כללי משרד החינוך מאושרת הסעת איסוף אחת בלבד. אם מספר התלמידים מחייב שימוש ביותר מכלי רכב אחד, אפשר לפצל את האיסופים. לא יאושרו יותר משני פיזורים מבית ספר אחד בחינוך המיוחד. ועל כן, מנהלי בתי הספר צריכים לבנות את מערכת השיעורים בצורה היעילה ביותר, באופן שיהיה אפשר להסתפק באיסוף אחד בלבד וכן בפיזור אחד או בשני פיזורים לכל היותר.
  • המשרד אינו משתתף בהוצאות ההסעה של תלמידים נכים ותלמידי החינוך המיוחד לטיפולים רפואיים, פרא-רפואיים, שיקומיים וכיו”ב. כמו-כן, המשרד אינו משתתף בהוצאות הסעה המתחייבות משהיית תלמידי החינוך המיוחד במועדוניות, בצהרונים וכיו”ב ומהארכת מסגרת הלימודים שלהם.
  • משרד החינוך מחייב את הרשויות המקומיות להתקשר עם חברות הסעה בהתאם למכרז וחוזה בנוסח אחיד, שנקבע על-ידו ובתיאום עם מרכז השלטון המקומי ומרכז המועצות האזוריות. במכרז ובחוזה נקבעים כללים שמטרתם להבטיח טיפול אחיד של כל הרשויות בנושא ההסעות וכן חיוב כל חברות ההסעה לעמוד בתנאי בטיחות וביטחון המוכתבים על-ידי גופים מוסמכים אחרים כגון משרד התחבורה, שלטונות צה”ל, משטרת ישראל וכיוב’. ההסעות תאושרנה רק אם הן מתבצעות בדרכים סלולות.

אחריות מסגרת החינוך

ההסעות לא מתבצעות באורח ישיר על ידי מוסדות חינוך, אם כי המנהלים שלהן לוקחים חלק בארגון ההסעות והתאמתו למערכת השעורים בצורה היעילה ביותר. הם בדרך כלל מעלים צרכים ייחודיים לגבי ילד זה או אחר.

אחריות חברת ההסעות

חברת ההסעות חייבות לעמוד בתנאי המכרז ובתנאים הקבועים בתקנות הסעה בטיחותית, ואלו הן עיקר חובותיה של חברת ההסעות:

  • נהג המסיע תלמידים חייב להחזיק ברישיון להסעת ילדים. הרישיון חייב לשאת חותמת “רשאי להסיע ילדים”.
  • נהג המסיע ילדים המציא תעודת יושר. תוקף התעודה היא אחת לחמש שנים.
  • החברה בעלת רישיון הפעלה בתוקף מהמפקח על התעבורה במשרד התחבורה.
  • החברה מעסיקה קצין בטיחות בתעבורה, שקיבל מינוי מהאגף לקציני בטיחות במשרד התחבורה.
  • הסעת תלמידים מבוצעת אך ורק ברכב שהותאם להסעת נוסעים והורשה לכך על ידי רשות הרישוי, כגון אוטובוס, אוטובוס זעיר ציבורי, מונית וטיולית.
  • רכב ההסעה במצב תקין ובעל מזגן תקין, אשר עבר את כל בדיקות הבטיחות הנדרשות ונמצא תחת פיקוח קצין בטיחות בתעבורה. משרד החינוך דורש כי הרכב יהיה בן 10 שנים לכל היותר.
  • ברכב נמצאים כל האביזרים והציוד הנדרשים על ידי משרד התחבורה כגון ערכת מילוט, ערכת עזרה ראשונה וערכת כיבוי אש.
  • ילדים עד גיל חמש מוסעים רק במושבי בטיחות המתאימים לגילם, שהותקנו ברכב באמצעות חגורת הבטיחות. 
  • על פי תקנה של משרד התחבורה, החל מ-1 ביולי 2007 מחויבת כל חברת הסעות להתקין פנסי איתות מהבהבים בכל כלי הרכב המסיעים תלמידים. פנסי האיתות נועדו ליידע נהגים בכביש על עלייה או ירידה של תלמידים מהאוטובוס.

התנאים הנדרשים מנהג המסיע תלמידים

נהג המסיע תלמידים בכל גיל יהיה בעל רישיון להסעת ילדים ועל הרישיון שברשותו תהיה חותמת “רשאי להסיע ילדים”. הנהג יידרש להמציא תעודת יושר פעם בחמש שנים, וכן לעמוד בהוראות החוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, תשס”א-2001.

השעיית תלמידים המתפרעים בהסעה

במקרים של התפרעות ברכב בעת הנסיעה או גרימת נזק לרכב בעת הנסיעה תופעלנה סנקציות נגד המתפרעים או גורמי הנזק, ובכלל זה השעיה מההסעה לתקופה מסוימת וכן תשלום פיצויים עבור הנזק שנגרם. ההשעיה תבוצע בתיאום עם הרשות המקומית, עם מנהל בית הספר ועם הורי התלמיד.

על-פי חוק הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות, כאשר רשות מקומית מסיעה לפחות חמישה ילדים עם מוגבלות, יש להסיעם ברכב בטיחותי.

רכב בטיחותי להסעת ילדים עם מוגבלות

על-פי חוק הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות, כאשר ההסעה כוללת חמישה ילדים לפחות, מטיל החוק על הרשות המקומית את החובה לדאוג לרכב בטיחותי. כאשר הרשות המקומית צריכה להסיע פחות מחמישה ילדים, עליה ליצור קשר עם רשות מקומית סמוכה כדי לצרפם להסעה ברכב בטיחותי. בכל מקרה, חובה לדאוג שהישיבה ברכב לא תפגע בבריאותו של הילד הנכה.

תקנות הסעה בטיחותית לילדים נכים (מפרטי רכב בטיחותי) קובעות, כי רכב בטיחותי להסעת ילדים עם מוגבלות יכול להיות אחד מאלה:

  • רכב המתאים להסעת ילדים הזקוקים לעגלת נכים או למכשירים אורטופדיים.
  • רכב המתאים להסעת ילדים שאינם זקוקים לעגלת נכים או למכשירים אורטופדיים.
  • ילדים הזקוקים לעגלת נכים או למכשירים אורטופדיים

ברכב המתאים להסעת ילדים הזקוקים לעגלת נכים או למכשירים אורטופדיים צריכים להיות מותקנים האמצעים הבאים:

  • מתקן להרמת עגלת נכה
  • אמצעי ריתום לכל נוסע במושב ולעגלות הנכים
  • רצפה עם מהדקים המתאימים להצמדת מושבים פריקים ועגלות נכים
  • משענות ראש למושבי הנכים או לעגלות הנכים
  • ידיות מרופדות במושבי הנכים
  • מראות המאפשרות לנהג לראות את הנוסעים ברכב
  • מזגן ומיתקן לחימום פנים הרכב
  • ציוד עזרה ראשונה
  • שתי דלתות לפחות
  • אמצעי לקשר (אפשרי מכשיר נייד)
  • ילדים שאינם זקוקים לעגלת נכים או למכשירים אורטופדיים

ברכב המתאים להסעת ילדים שאינם זקוקים לעגלת נכים או למכשירים אורטופדיים צריכים להיות מותקנים האמצעים הבאים:

  • מושבים קבועים לנכים
  • אמצעי ריתום לכל נוסע ברכב
  • משענות ראש בכל מושבי הרכב
  • ידיות מרופדות בכל מושבי הנוסעים
  • מראות המאפשרות לנהג לראות את הנוסעים ברכב
  • מזגן ומיתקן לחימום פנים הרכב
  • ציוד עזרה ראשונה
  • שתי דלתות לפחות
  • אמצעי לקשר (אפשרי מכשיר טלפון נייד)

ליווי בהסעות תלמידים

רצוי שרכב המסיע תלמידים ילווה על ידי אדם מבוגר (הורה, מורה וכדומה). הליווי מומלץ בהסעת תלמידים של מוסדות החינוך המיוחד וכן בהסעות אזוריות שבהן מסלול הנסיעה ארוך. כמו כן מומלץ כי הסעה מאורגנת של תלמידי פנימיות למוסד חינוכי או לבתיהם תלווה על ידי מבוגר או על ידי תלמיד כיתה י”ג שעבר הכשרה מתאימה. בהסעת תלמידים נכים חלה חובת ליווי על ידי אדם מבוגר, על פי חוק הסעה בטיחותית לילדים ולפעוטות עם מוגבלות, תשנ”ד-1994.

המלווה יעבור הכשרה ותרגול בבית הספר, שיכללו תרגול התנהגות במצבי חירום ובמצב של תאונה. המלווה יקבל רשימת מספרי טלפון של המוסד ושל הורי התלמידים. המלווה ימנה את התלמידים לפי רשימה בתחילת הנסיעה, יעקוב אחר מהלך האיסוף וההורדה ויוודא שלא נשאר תלמיד ברכב בסיום הנסיעה. במצב שבו ילד יורד מרכב ההסעה ועליו לחצות כביש יעשה זאת המלווה יחד איתו, מאחורי רכב ההסעה.

מימון ההסעות והליווי: הסעה והליווי למסגרת החינוכית וממנה הם במימון משרד החינוך וההורים פטורים מכל השתתפות כספית. האחריות לביצוע ההסעות והליווי של תלמידי החינוך המיוחד מוטלת על הרשות המקומית שבתחום שיפוטה גר הילד.

תפקידי המלווה בהסעה

  • המלווה צריך להיות נוכח לאורך כל מסלול ההסעה.
  • ברשות המלווה צריכה להיות רשימה מסודרת של התלמידים המוסעים בהסעה, שכוללת את שמותיהם, כתובתם, מספרי הטלפון של ההורים ושל המסגרת החינוכית שלהם ונקודות האיסוף וההורדה שלהם.
  • המלווה צריך לסייע לתלמידים לעלות ולרדת מהרכב, בדיוק בנקודות האיסוף שהוחלט עליהן מראש.
  • המלווה צריך לשבת ליד פתח הרכב.
  • המלווה צריך להקפיד על כניסה מסודרת לרכב ולוודא שכל המוסעים עלו
  • במהלך הנסיעה צריך המלווה להקפיד כי כל הנוסעים חגורים כראוי ולא מוציאים ראש וידיים מן החלונות
  • המלווה צריך להקפיד כי התלמידים ירדו מההסעה בנקודת ההורדה שסוכמה מראש וכי אינם צריכים לחצות כביש.
  • בתחילת ההסעה ובסיומה צריך המלווה לבדוק שלא נשארו תלמידים ברכב או במסגרת החינוכית.
  • המלווה צריך לדווח למנהל המסגרת החינוכית על כל אירוע חריג שאירע במהלך הנסיעה

ערעור או חילוקי דעות

במקרה של חילוקי דעות בין ההורים לרשות המקומית בעניין הזכאות להסעה או לליווי, רשאים ההורים לפנות לוועדת ההסעות המחוזית ו/ או המרכזית של משרד החינוך.

נוהל הפנייה במקרים של בעיות בהסעות תלמידים למסגרות החינוך המיוחד?

  1. פניה ראשונה, אל מנהל מחלקת החינוך המיוחד או למנהל תחום ההסעות בעירייה.
  2. פנייה שנייה, אל מנהל אגף ההסעות במחוז הרלוונטי (רשימת בעלי תפקידים בהמשך הדף)
  3. פנייה שלישית, אל מר שמעון אבני, מנהל אגף הצטיידות והסעות במשרד החינוך

מחוז מרכז:
יוכי גמליאל נגר – מנהלת גף תקן, הסעות, הצטיידות והקצאות
טלפון: 03-6896522 פקס: 03-6896764

מחוז דרום:
ליהי סלומון מרכזת אגף הסעות הקצאות והצטיידות
טלפון:08-6263034 פקס: 08-6263040

מחוז תל אביב:
יפעת שוחט – מנהלת מחלקת הסעות הצטיידות והקצבות
טלפון: 03-6896-373/8 yifatsh@education.gov.il

מחוז חיפה:
שלומית כהן– מנהלת גף הסעות והקצאות
טלפון:04-8632496 פקס: 04-8632497 shlomitco@EDUCATION.GOV.IL

מחוז צפון:
טומסיס אטה– מנהלת גף הסעות
טלפון: 04-6500120 פקס: 04-6500281 סלולרי: 050-6282518 etato@education.gov.il

מחוז ירושלים:
רות כהן מנהלת גף הסעות הצטיידות ותקן
טלפון : 02-5601597 פקס‘: 02-5601596 ruthco@education.gov.il

לשכת מנהל אגף הסעות הצטיידות:

רויטל יפרח רכזת לשכה טלפון   02-5603359/60 פקס 02-5602838

0 / 5. 0

[addtoany]
דילוג לתוכן