ועדת זכאות ואפיון ברשויות המקומיות קובעת את זכאותו של תלמיד עם מוגבלות לשירותי חינוך מיוחדים, רמת התפקוד שלו והיקף סל השירותים שיקבל למשך שלוש שנים או עד למעבר בין שלבי חינוך כמפורט בחוק.
- ההורים יכולים לבחור את סוג המסגרת שבה ילמד ילדם: כיתה במוסד חינוך רגיל, כיתה במוסד חינוך רגיל הניתנים בה שירותי חינוך מיוחדים או מוסד לחינוך מיוחד
- על החלטת ועדת זכאות ואפיון ניתן להגיש השגה תוך 21 יום, מיום קבלת ההחלטה של הוועדה.
ועדת זכאות ואפיון פועלת מכוח חוק חינוך מיוחד והיא קובעת את זכאותו של תלמיד עם צרכים מיוחדים לשירותי חינוך מיוחדים, וכן את היקף סל השירותים שיינתן לו לפי רמת תפקודו.
הוועדה מוסרת להורי התלמיד מידע לגבי השירותים שהתלמיד זכאי לקבל בכל מסגרת חינוכית שבה ילמד.
ההורים יכולים לבחור את סוג המסגרת שבה ילמד התלמיד מבין 3 האפשרויות הבאות:
- כיתה רגילה במוסד חינוך רגיל
- כיתה במוסד חינוך רגיל שניתנים בה שירותי חינוך מיוחדים
- מוסד חינוך מוכר שניתנים בו שירותי חינוך מיוחדים
למידע על סוגי התמיכה הניתנים במסגרת השילוב בחינוך הרגיל ראו שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך הרגילה.
הוועדה מתקיימת ברשות המקומית שבה רשום התלמיד על-פי תעודת הזהות של הוריו.
סמכויות ועדת זכאות ואפיון
- קביעת רמת התפקוד ורמת התמיכה הנדרשת לתלמיד המופנה לדיון בוועדה.
- קביעת זכאותו של התלמיד לקבל שירותי חינוך מיוחדים במוסד החינוך בשל מוגבלות אחת או יותר מהמוגבלויות המפורטות בתוספת הראשונה לחוק, המשפיעה על תפקודו.
- קביעת היקף סל השירותים של תלמיד הלומד בחינוך הרגיל שנמצא זכאי לשירותי חינוך מיוחדים בהתאם לצרכיו.
לתשומת ליבכם, בכל מקום שמוזכר הורה, הכוונה גם לאפוטרופוס החוקי.
התלמידים המגיעים לוועדה והגורמים המפנים
- תלמיד עם לקות למידה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעות התנהגותיות ורגשיות, עיכוב התפתחותי/שפתי או משכל גבולי הלומד במסגרת חינוך רגיל, לאחר תהליך התערבות ותמיכה לקידום תפקודו בחינוך הרגיל, המופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים במסגרת חינוכית שיבחרו הוריו, בהתאם לנהלי בחירת הורים.
- תלמיד עם מוגבלות על רצף האוטיזם, עיוורון או מוגבלות בראייה, חירשות או מוגבלות בשמיעה, חשד למוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות פיזית, הפרעות נפשיות או מחלות ותסמונות נדירות, שמופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים במסגרת חינוכית שיבחרו הוריו, בהתאם לנהלי בחירת הורים.
- תלמיד הלומד בכיתה או במוסד חינוך מיוחד המופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים בחינוך הרגיל.
לתשומת ליבכם, בשנה הראשונה והשנייה ליישום החלטות הוועדה על פי התיקון לחוק חינוך מיוחד, התלמידים עם המוגבלויות שלהלן אינם נדרשים לפנות לוועדת זכאות ואפיון: תלמידים עם אוטיזם, עיוורון או מוגבלות בראייה, חירשות או מוגבלות בשמיעה, מוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות פיזית, הפרעות נפשיות, מחלות ותסמונות נדירות, הזכאים לשירותי חינוך מיוחד מתוקף ועדת השילוב המוסדית שזכאותם עדיין בתוקף.
לוח הזמנים לעבודת הוועדה
תלמידים יופנו לדיון בוועדת זכאות ואפיון לא יאוחר מ-31 במרץ מדי שנה. הוועדה תסיים את דיוניה עד 15 במאי באותה שנת לימודים. דיונים בעניינם של תלמידים הלומדים בגני ילדים או תלמידים העולים לכיתה א’ יתקיימו עד 31 במאי בכל שנה. במקרים חריגים באישור מנהל המחוז ובהיוועצות עם המפקח על ועדות זכאות ואפיון במחוז ניתן לקיים דיון לאחר המועד הקבוע ולבחינת מימוש הזכאות בשנת הלימודים הנוכחית. הזימון לישיבות ועדת זכאות ואפיון ייעשה תוך פרק זמן סביר ולא פחות מ-14 יום לפני מועד הישיבה.
המסמכים המוצגים בפני הוועדה
- תיעוד מפורט של ההתערבויות שנעשו במוסד החינוכי שבו לומד התלמיד.
- מסמכים קבילים – אבחנת המוגבלות של התלמיד. לפירוט הגורמים שאבחנתם קבילה ראו רשימת גורמים מאבחנים בהתאם לסוג המוגבלות.
- בדיקות שמיעה וראייה עדכניות.
- סיכום התוכנית האישית שהוכנה לתלמיד, לרבות תלמידים החוזרים מאשפוז בבית חולים.
- שאלון הפניה לוועדת זכאות ואפיון.
מומלץ להציג שאלון הפניה לוועדה ושאלון להערכת רמת תפקוד.
- ההורים רשאים לצרף מסמכים נוספים.
- הוועדה תמסור להורים בכתב לא יאוחר מ-14 ימים לפני הדיון בוועדה כל מסמך הנמצא בידיה ועשוי לשמש אותה לשם דיוניה או קבלת החלטתה.
הרכב ועדת זכאות ואפיון
בוועדת זכאות ואפיון יהיו שישה חברים כמפורט להלן:
- יושב ראש הוועדה – עובד משרד החינוך בעל מומחיות, ניסיון והכשרה בחינוך מיוחד.
- נציג הרשות המקומית שהוא מנהל מחלקת החינוך ברשות המקומית או מי מטעמו בעל ניסיון והכשרה בחינוך המיוחד.
- שני מפקחים כוללים של משרד החינוך, האחד מפקח כולל לחינוך מיוחד והשני מפקח כולל לחינוך רגיל או נציגיהם.
- פסיכולוג חינוכי מטעם השירות הפסיכולוגי חינוכי ברשות המקומית.
- נציג הורים – הורה לתלמיד עם צרכים מיוחדים שימנה השר מתוך רשימות שיגישו לו ארגוני הורים לתלמידים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך.
המניין החוקי לדיוני ועדת זכאות ואפיון ולהחלטותיה הוא ארבעה חברים ובהם יושב ראש הוועדה – נציג משרד החינוך; נציג רשות החינוך המקומית; פסיכולוג חינוכי; מפקח כולל לחינוך מיוחד או נציגו.
לדיון בוועדה יוזמן חבר מהצוות הרב–מקצועי במוסד החינוך שבו לומד התלמיד.
- חובה להזמין את הורי התלמיד ואת התלמיד, ולאפשר להם או לנציג מטעמם להשמיע את דבריהם ולהגיש מסמכים וחוות דעת מטעמם.
- הוועדה יכולה להזמין מיוזמתה אנשי מקצוע מתחומים שונים. ההורים רשאים לבקש השתתפות של רופא מומחה או עובד סוציאלי.
מהלך הדיון בוועדת זכאות ואפיון
- יושב ראש הוועדה יקיים את הדיון תוך הקפדה על דיאלוג מכבד המאפשר השתתפות משמעותית והבעת דעות ועמדות של כל הנוכחים בדיון.
- בדיונים שבהם נוכח התלמיד, יש להכין אותו ככל שניתן לקראת הדיון כדי שיוכל להיות שותף פעיל בו.
- יושב ראש הוועדה יציג את הנוכחים בפני ההורים והתלמיד, יתאר את מהלך הוועדה, את הליך קבלת ההחלטות, מתן הזכאות ותהליך בחירת ההורים את סוג המסגרת.
- יושב ראש הוועדה יזמין את הורי התלמיד או את מי מטעמם לשתף ולהציג את דעתם לעניין תיאור התפקוד והצרכים של ילדם וכן את התלבטויותיהם ובקשותיהם. ההורים יוכלו להתייחס לשאלון ההורים במידה ומילאו ולמסמכים נוספים על פי בחירתם.
- בדיונים שבהם התלמיד משתתף בדיון, ידאג יושב ראש הוועדה לאפשר לו תנאים נאותים להשמעת דבריו בהתאם לצרכיו האישיים.
- צוות המוסד החינוכי יציג את חוות דעתו המקצועית באשר לתפקוד התלמיד ולהשתתפותו בסביבות החינוכיות השונות, תוך שימת דגש על חוזקותיו ועל התחומים שבהם נדרשת לו תמיכה. הצוות יציג את תוכניות ההתערבות שבוצעו על ידו עבור התלמיד ואת התמיכות שניתנו לו.
- הפסיכולוג חבר הוועדה יציג את המסמכים הקבילים שהוגשו לוועדה ואת המידע שבהם.
- מומחה תחום המוגבלות, אם הוזמן לוועדה, יציג מידע הנוגע למוגבלות התלמיד, העולה מהמסמכים שהוגשו לוועדה, בהתבסס על היכרותו עם תפקוד התלמיד.
- במהלך הדיון יעריכו חברי הוועדה את רמת התמיכה הנדרשת לתלמיד בשגרת לימודיו במגוון תחומים ובסביבות שונות בהתבסס על המידע המובא בפניהם.
- המשך הדיון יתקיים בנוכחות חברי הוועדה בלבד.
החלטות ועדת זכאות ואפיון
נציג הרשות המקומית יעביר להורי התלמיד את פרוטוקול הוועדה בחתימת כל חברי הוועדה ככל האפשר עם תום הדיון בוועדה ולא יאוחר מ־14 ימים מתום הדיון או המועד שבו נמסרה להורים החלטת הוועדה – המוקדם מבניהם.
ועדת זכאות ואפיון שקבעה את זכאותו של התלמיד לשירותי חינוך מיוחדים תמסור להורי התלמיד מידע בכתב תוך 14 ימים ממועד הדיון בדבר פירוט השירותים שהתלמיד זכאי לקבל בכל מסגרת חינוכית שבה ילמד מבין אלה: גן או כיתה רגילים במוסד חינוך רגיל; כיתה במוסד חינוך רגיל שבה ניתנים שירותי חינוך מיוחדים; מוסד חינוך שניתנים בו שירותי חינוך מיוחדים (כיתה או גן לחינוך מיוחד).
הוראות אלה לא יחולו על תלמיד שוועדת זכאות ואפיון קבעה שהוא זכאי למענה פרטני או קבוצתי, כלומר שילמד בכיתה רגילה במוסד חינוך רגיל.
לאחר קבלת הזכאות יבחרו הורי התלמיד את מוסד החינוך שבו ילמד ילדם מבין האפשרויות שלעיל, ויודיעו על בחירתם לוועדת הזכאות והאפיון באמצעות טופס לרישום סוג המסגרת החינוכית תוך 14 ימים מיום שנודע להם על קביעת הוועדה. את הטופס ניתן להעביר באמצעות מנהל מוסד החינוך או בפקס או בדוא”ל למזכירות הוועדה ברשות המקומית.
במקרה שההורים לא הודיעו על בחירתם בתקופה האמורה, רשאית ועדת הזכאות והאפיון להחליט על המסגרת החינוכית המתאימה לתלמיד. הוועדה תעניק זכות קדימה לשילוב התלמיד במוסד לחינוך רגיל.
במקרים שוועדת זכאות ואפיון סברה, בהסתמך על חוות דעת של גורמים טיפוליים, שיש חשש ממשי לפגיעה בשלום התלמיד או בשלומם של אחרים במסגרת החינוכית שבה בחרו הוריו, יובא הדיון בבחירת סוג המסגרת בפני מנהלת אגף א’ חינוך מיוחד במשרד החינוך או סגניתה. זאת לאחר שתינתן להורי התלמיד הזדמנות להשמיע את עמדתם בתוך 14 ימים מיום קבלת הודעת ההורים על בחירתם.
ניתן לקיים דיון חוזר בוועדת זכאות ואפיון פעם אחת בטרם חלפה שנה או באישור של מנהל המחוז פעמיים בשנה.
החלטות של ועדת זכאות ואפיון ימומשו בשנת הלימודים העוקבת.
דיון חוזר
- מדי 3 שנים נערך בוועדה דיון חוזר בעניינו של התלמיד, ביוזמת מנהל המוסד החינוכי שבו הוא לומד.
- בדיון החוזר הוועדה יכולה לדון על-סמך מסמכים בלבד, מבלי לזמן את ההורים. אם הוועדה דנה על סמך מסמכים בלבד, היא אינה רשאית להחליט על השמתו של התלמיד במסגרת שונה מזו שבחרו ההורים.
- דיון חוזר יכול להיערך גם לפני שעברו 3 שנים, בתנאי שחלפה שנה ממועד ההחלטה הקודמת בעניינו של התלמיד, והדיון נקבע:
- ביוזמת מנהל המוסד החינוכי שבו לומד התלמיד
- לבקשת ההורים
- לבקשת ארגון ציבורי שהוכר לכך על-ידי שר החינוך
הורי התלמיד, מנהל המוסד החינוכי וארגון ציבורי רשאים להביא את עניינו של התלמיד לדיון חוזר בוועדת זכאות ואפיון פעם אחת לפני שחלפה שנה ממועד ההחלטה הקודמת בעניינו. אם מעוניינים לערוך דיון חוזר יותר מפעם אחת לפני שחלפה שנה, יש צורך לקבל לכך את אישור מנהל המחוז במשרד החינוך.
השגת ההורים על ועדת זכאות ואפיון
במקרים מסוימים קיימת אפשרות להורים להשיג על החלטת ועדת זכאות ואפיון:
אם התקיימה לכאורה פגיעה פרוצדורלית בזכויות התלמיד או בזכויות ההורים.
אם לא אושרה לתלמיד זכאות לשירותי חינוך מיוחדים, לרבות שירותי הסעה וליווי.
אם ההורים מעוניינים להשיג על רמת התפקוד, סוג המסגרת או אפיון המוגבלות שנקבעו בוועדה.
ועדת ההשגה תתקיים בראשותו של מנהל המחוז במשרד החינוך. ההורים רשאים להזמין לוועדה נציגים נוספים מטעמם.
חשוב לדעת
- ההורים בוחרים את סוג המסגרת החינוכית שבה ילמד התלמיד. בתנאים מסוימים, ועדת זכאות ואפיון יכולה להחליט על השמת התלמיד במסגרת חינוכית שונה מזו שבחרו ההורים.
- במקרה שבו ועדת זכאות ואפיון קיימה דיון חוזר בעניינו של התלמיד על סמך מסמכים בלבד, מבלי שהוזמנו ההורים, היא אינה רשאית להחליט על השמת התלמיד במסגרת חינוכית שונה מזו שבחרו ההורים.
- במקרה של תלמיד עם אחת או יותר מהמוגבלויות הבאות: לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז, הפרעות התנהגותיות ורגשיות, עיכוב התפתחותי או שפתי, חשד למוגבלות שכלית התפתחותית, ורמת התפקוד שלו גבוהה או בינונית-גבוהה – הוועדה אינה מחוייבת לקבוע זכאות לשירותי חינוך מיוחד. אם הוועדה החליטה על זכאות, השירותים יינתנו מתוך סל שירותי החינוך המיוחד של בית הספר.
- הקביעה לאיזה מוסד חינוכי ספציפי הילד ישובץ נעשית על ידי ועדת שיבוץ.
ועדת זכאות ואפיון
ועדת זכאות ואפיון ברשויות המקומיות קובעת את זכאותו של תלמיד עם מוגבלות לשירותי חינוך מיוחדים, רמת התפקוד שלו והיקף סל השירותים שיקבל למשך שלוש שנים או עד למעבר בין שלבי חינוך. הוועדה מחליפה את ועדת ההשמה שהתקיימה עד שנת תשע”ט. בדף זה תוכלו לקרוא על סמכויות ועדת זכאות ואפיון ותהליך ההפניה אליה, המסמכים הדרושים, מהלך הדיון, החלטות הוועדה וערעור עליהן.
סמכויות ועדת זכאות ואפיון | התלמידים המגיעים לוועדה והגורמים המפנים | הרכב ועדת זכאות ואפיון | המוזמנים לוועדה | לוח הזמנים לעבודת הוועדה | המסמכים המוצגים בפני הוועדה | מהלך הדיון בוועדת זכאות ואפיון | החלטות ועדת זכאות ואפיון | השגת ההורים על ועדת זכאות ואפיון
תיקון מס‘ 11 לחוק החינוך המיוחד, תשע“ט-2018, קובע כי החל משנת הלימודים תש”ף תפעל ועדת זכאות ואפיון שתתקיים ברשויות המקומיות ותקבע את זכאותו של תלמיד עם מוגבלות לשירותי חינוך מיוחדים, רמת התפקוד שלו והיקף סל השירותים שיקבל למשך שלוש שנים או עד למעבר בין שלבי חינוך, כמפורט בחוק.
סמכויות ועדת זכאות ואפיון
- קביעת רמת התפקוד ורמת התמיכה הנדרשת לתלמיד המופנה לדיון בוועדה.
- קביעת זכאותו של התלמיד לקבל שירותי חינוך מיוחדים במוסד החינוך בשל מוגבלות אחת או יותר מהמוגבלויות המפורטות בתוספת הראשונה לחוק, המשפיעה על תפקודו.
- קביעת היקף סל השירותים של תלמיד הלומד בחינוך הרגיל שנמצא זכאי לשירותי חינוך מיוחדים בהתאם לצרכיו.
- לתשומת ליבכם, בכל מקום שמוזכר הורה, הכוונה גם לאפוטרופוס החוקי.
התלמידים המגיעים לוועדה והגורמים המפנים
- תלמיד עם לקות למידה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעות התנהגותיות ורגשיות, עיכוב התפתחותי/שפתי או משכל גבולי הלומד במסגרת חינוך רגיל, לאחר תהליך התערבות ותמיכה לקידום תפקודו בחינוך הרגיל, המופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים במסגרת חינוכית שיבחרו הוריו, בהתאם לנהלי בחירת הורים.
- תלמיד עם מוגבלות על רצף האוטיזם, עיוורון או מוגבלות בראייה, חירשות או מוגבלות בשמיעה, חשד למוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות פיזית, הפרעות נפשיות או מחלות ותסמונות נדירות, שמופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים במסגרת חינוכית שיבחרו הוריו, בהתאם לנהלי בחירת הורים.
- תלמיד הלומד בכיתה או במוסד חינוך מיוחד המופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים בחינוך הרגיל.
לתשומת ליבכם, בשנה הראשונה והשנייה ליישום החלטות הוועדה על פי התיקון לחוק חינוך מיוחד, התלמידים עם המוגבלויות שלהלן אינם נדרשים לפנות לוועדת זכאות ואפיון: תלמידים עם אוטיזם, עיוורון או מוגבלות בראייה, חירשות או מוגבלות בשמיעה, מוגבלות שכלית התפתחותית, מוגבלות פיזית, הפרעות נפשיות, מחלות ותסמונות נדירות, הזכאים לשירותי חינוך מיוחד מתוקף ועדת השילוב המוסדית שזכאותם עדיין בתוקף.
- הגורמים שבאפשרותם להפנות בקשה לדיון בוועדת זכאות ואפיון הם הורי התלמיד או התלמיד, צוות רב מקצועי, נציג רשות חינוך מקומית, ארגון ציבורי שהוסמך לעניין זה על ידי שר החינוך או נציג שירותי הרווחה שהוסמך לעניין זה על ידי שר העבודה והרווחה והשירותים החברתיים.
הרכב ועדת זכאות ואפיון
- בוועדת זכאות ואפיון יהיו שישה חברים כמפורט להלן:
- יושב ראש הוועדה – עובד משרד החינוך בעל מומחיות, ניסיון והכשרה בחינוך מיוחד.
- נציג הרשות המקומית שהוא מנהל מחלקת החינוך ברשות המקומית או מי מטעמו בעל ניסיון והכשרה בחינוך המיוחד.
- שני מפקחים כוללים של משרד החינוך, האחד מפקח כולל לחינוך מיוחד והשני מפקח כולל לחינוך רגיל או נציגיהם.
- פסיכולוג חינוכי מטעם השירות הפסיכולוגי חינוכי ברשות המקומית.
- נציג הורים – הורה לתלמיד עם צרכים מיוחדים שימנה השר מתוך רשימות שיגישו לו ארגוני הורים לתלמידים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך.
- המניין החוקי לדיוני ועדת זכאות ואפיון ולהחלטותיה הוא ארבעה חברים ובהם יושב ראש הוועדה – נציג משרד החינוך; נציג רשות החינוך המקומית; פסיכולוג חינוכי; מפקח כולל לחינוך מיוחד או נציגו.
המוזמנים לוועדה
- ההורים של התלמיד והתלמיד או מי מטעמם. ההורים רשאים להזמין לוועדה גורמים נוספים מטעמם. החלטה על שיתוף התלמיד תיקבע בשיתוף עם ההורים.
- איש צוות ממוסד החינוך שבו לומד התלמיד שהוא איש הצוות הרב מקצועי.
- אנשי מקצוע מתחומים שונים לפי הצורך ובהם רופא מומחה או עובד סוציאלי.
- נדרש להזמין מומחה בתחום המוגבלות מטעם המתי”א או מתי”א המתמחה בעיוורים או המרכז הטיפולי לחירשים.
לוח הזמנים לעבודת הוועדה
תלמידים יופנו לדיון בוועדת זכאות ואפיון לא יאוחר מ-31 במרץ מדי שנה. הוועדה תסיים את דיוניה עד 15 במאי באותה שנת לימודים. דיונים בעניינם של תלמידים הלומדים בגני ילדים או תלמידים העולים לכיתה א’ יתקיימו עד 31 במאי בכל שנה. במקרים חריגים באישור מנהל המחוז ובהיוועצות עם המפקח על ועדות זכאות ואפיון במחוז ניתן לקיים דיון לאחר המועד הקבוע ולבחינת מימוש הזכאות בשנת הלימודים הנוכחית. הזימון לישיבות ועדת זכאות ואפיון ייעשה תוך פרק זמן סביר ולא פחות מ-14 יום לפני מועד הישיבה.
המסמכים המוצגים בפני הוועדה
- תיעוד מפורט של ההתערבויות שנעשו במוסד החינוכי שבו לומד התלמיד.
- מסמכים קבילים – אבחנת המוגבלות של התלמיד. לפירוט הגורמים שאבחנתם קבילה ראו רשימת גורמים מאבחנים בהתאם לסוג המוגבלות.
- בדיקות שמיעה וראייה עדכניות.
- סיכום התוכנית האישית שהוכנה לתלמיד, לרבות תלמידים החוזרים מאשפוז בבית חולים.
- שאלון הפניה לוועדת זכאות ואפיון.
- מומלץ להציג שאלון הפניה לוועדה ושאלון להערכת רמת תפקוד.
- ההורים רשאים לצרף מסמכים נוספים.
- הוועדה תמסור להורים בכתב לא יאוחר מ-14 ימים לפני הדיון בוועדה כל מסמך הנמצא בידיה ועשוי לשמש אותה לשם דיוניה או קבלת החלטתה.
מהלך הדיון בוועדת זכאות ואפיון
- יושב ראש הוועדה יקיים את הדיון תוך הקפדה על דיאלוג מכבד המאפשר השתתפות משמעותית והבעת דעות ועמדות של כל הנוכחים בדיון.
- בדיונים שבהם נוכח התלמיד, יש להכין אותו ככל שניתן לקראת הדיון כדי שיוכל להיות שותף פעיל בו.
- יושב ראש הוועדה יציג את הנוכחים בפני ההורים והתלמיד, יתאר את מהלך הוועדה, את הליך קבלת ההחלטות, מתן הזכאות ותהליך בחירת ההורים את סוג המסגרת.
- יושב ראש הוועדה יזמין את הורי התלמיד או את מי מטעמם לשתף ולהציג את דעתם לעניין תיאור התפקוד והצרכים של ילדם וכן את התלבטויותיהם ובקשותיהם. ההורים יוכלו להתייחס לשאלון ההורים במידה ומילאו ולמסמכים נוספים על פי בחירתם.
- בדיונים שבהם התלמיד משתתף בדיון, ידאג יושב ראש הוועדה לאפשר לו תנאים נאותים להשמעת דבריו בהתאם לצרכיו האישיים.
- צוות המוסד החינוכי יציג את חוות דעתו המקצועית באשר לתפקוד התלמיד ולהשתתפותו בסביבות החינוכיות השונות, תוך שימת דגש על חוזקותיו ועל התחומים שבהם נדרשת לו תמיכה. הצוות יציג את תוכניות ההתערבות שבוצעו על ידו עבור התלמיד ואת התמיכות שניתנו לו.
- הפסיכולוג חבר הוועדה יציג את המסמכים הקבילים שהוגשו לוועדה ואת המידע שבהם.
- מומחה תחום המוגבלות, אם הוזמן לוועדה, יציג מידע הנוגע למוגבלות התלמיד, העולה מהמסמכים שהוגשו לוועדה, בהתבסס על היכרותו עם תפקוד התלמיד.
- במהלך הדיון יעריכו חברי הוועדה את רמת התמיכה הנדרשת לתלמיד בשגרת לימודיו במגוון תחומים ובסביבות שונות בהתבסס על המידע המובא בפניהם.
- המשך הדיון יתקיים בנוכחות חברי הוועדה בלבד.
החלטות ועדת זכאות ואפיון
- נציג הרשות המקומית יעביר להורי התלמיד את פרוטוקול הוועדה בחתימת כל חברי הוועדה ככל האפשר עם תום הדיון בוועדה ולא יאוחר מ־14 ימים מתום הדיון או המועד שבו נמסרה להורים החלטת הוועדה – המוקדם מביניהם.
- ועדת זכאות ואפיון שקבעה את זכאותו של התלמיד לשירותי חינוך מיוחדים תמסור להורי התלמיד מידע בכתב תוך 14 ימים ממועד הדיון בדבר פירוט השירותים שהתלמיד זכאי לקבל בכל מסגרת חינוכית שבה ילמד מבין אלה: גן או כיתה רגילים במוסד חינוך רגיל; כיתה במוסד חינוך רגיל שבה ניתנים שירותי חינוך מיוחדים; מוסד חינוך שניתנים בו שירותי חינוך מיוחדים (כיתה או גן לחינוך מיוחד).
- הוראות אלה לא יחולו על תלמיד שוועדת זכאות ואפיון קבעה שהוא זכאי למענה פרטני או קבוצתי, כלומר שילמד בכיתה רגילה במוסד חינוך רגיל.
- לאחר קבלת הזכאות יבחרו הורי התלמיד את מוסד החינוך שבו ילמד ילדם מבין האפשרויות שלעיל, ויודיעו על בחירתם לוועדת הזכאות והאפיון באמצעות טופס לרישום סוג המסגרת החינוכית תוך 14 ימים מיום שנודע להם על קביעת הוועדה. את הטופס ניתן להעביר באמצעות מנהל מוסד החינוך או בפקס או בדוא”ל למזכירות הוועדה ברשות המקומית.
- במקרה שההורים לא הודיעו על בחירתם בתקופה האמורה, רשאית ועדת הזכאות והאפיון להחליט על המסגרת החינוכית המתאימה לתלמיד. הוועדה תעניק זכות קדימה לשילוב התלמיד במוסד לחינוך רגיל.
- במקרים שוועדת זכאות ואפיון סברה, בהסתמך על חוות דעת של גורמים טיפוליים, שיש חשש ממשי לפגיעה בשלום התלמיד או בשלומם של אחרים במסגרת החינוכית שבה בחרו הוריו, יובא הדיון בבחירת סוג המסגרת בפני מנהלת אגף א’ חינוך מיוחד במשרד החינוך או סגניתה. זאת לאחר שתינתן להורי התלמיד הזדמנות להשמיע את עמדתם בתוך 14 ימים מיום קבלת הודעת ההורים על בחירתם.
- ניתן לקיים דיון חוזר בוועדת זכאות ואפיון פעם אחת בטרם חלפה שנה או באישור של מנהל המחוז פעמיים בשנה.
- החלטות של ועדת זכאות ואפיון ימומשו בשנת הלימודים העוקבת.
השגת ההורים על ועדת זכאות ואפיון
במקרים מסוימים קיימת אפשרות להורים להשיג על החלטת ועדת זכאות ואפיון:
- אם התקיימה לכאורה פגיעה פרוצדורלית בזכויות התלמיד או בזכויות ההורים.
- אם לא אושרה לתלמיד זכאות לשירותי חינוך מיוחדים, לרבות שירותי הסעה וליווי.
- אם ההורים מעוניינים להשיג על רמת התפקוד, סוג המסגרת או אפיון המוגבלות שנקבעו בוועדה.
ועדת ההשגה תתקיים בראשותו של מנהל המחוז במשרד החינוך. ההורים רשאים להזמין לוועדה נציגים נוספים מטעמם.