בית החולים לילדים של בוסטון
המחלקה לכירורגיה אורתופדית
האינפורמציה המוצגת פה היא תיאור כללי של הניתוח ותהליך ההחלמה של ילדים בבית החולים בוסטון. הניתוח של ילדכם יהיה מתוכנן בצורה אישית ועשוי להיות שונה מעט מהמתואר פה. בנוסף, כל אחד מחלים מניתוח בדרכו, יתכן שתהליך ההחלמה של ילדכם יהיה שונה מעט מהמתואר פה. אנא שוחחו עם הרופא על הניתוח הספציפי של ילדכם.
סבלוקסציה או פריקה של הירך
במצב של סבלוקסציה של הירך, ראש הירך (הקולית) זז ממקומו הנורמלי במרכז האצטבולום (מרחשת או שקע) אך לא יוצא לגמרי ממקומו. במצב של פריקה מלאה, הקולית מחליקה החוצה מהשקע לגמרי. בילדים עם שיתוק מוחין, בעיות אלו יכולות לגרום לכאב בזמן ישיבה בכסא גלגלים או בהליכה עד כדי מצב של קושי או חוסר יכולת ללכת. יתכן שרגל אחת תראה קצרה יותר מהשנייה. יכול להיות כואב למטפל בילד לבצע פעולות יומיומיות כולל הזזת הילד ופעולות היגיינה.
סבלוקסציה של הירך
הסימפטומים שעשויים לראות כוללים טווח תנועה מוגבל או כאב בתנועה של הירך. לפעמים הורים מבחינים בכך בעת ביצוע פעולות היגיינה יומיומיות או בעת שמושיבים או מעמידים את הילד. יתכן שתשימו לב שרגל אחת נראית קצרה יותר מהשנייה, או ששתי הירכיים פשוט לא נראות אותו הדבר. ילדכם לא יוכל לשבת בנוחות אם יש לחץ על הירך. אם הילד הולך, יתכן שהוא או היא יתחילו לצלוע יסרבו לשאת משקל או ללכת.
ירך פרוקה
הסימפטומים של ירך פרוקה עשויים לכלול כאב קשה בירך הפגועה או בברך באותו צד. תיתכן נפיחות או שינוי צורה ברור. יתכן שהילד לא יוכל להזיז את הירך או שיסבול מהתכווצויות שרירים רבות, חוסר תחושה או חולשה. יתכן שלא יוכל ללכת או לשאת משקל על עמידון או הליכון.
מדוע זה קורה?
● שקע הירך אנכי מדי. הוא לא מכסה את ראש הירך היטב.
● שקע הירך שטוח מדי. הוא לא עמוק מספיק כך שראש הירך מחליק החוצה.
● החלק העליון של עצם הירך אינו בזווית מספקת כך שהקולית אינה נכנסת לתוך השקע בצורה נכונה.
● השרירים המחוברים לראש הירך עשויים להיות מאוד מכווצים ולתרום למשיכת ראש הירך החוצה מהשקע.
פרוצדורות כירורגיות לפתרון בעיה זו
● זריקות בוטוקס ופנול
● הארכת גידים
● שינוי זווית עצם הירך
● ניתוח לשינוי עצם האגן כדי שתתאים לירך
הארכת גידים
לפעמים השרירים המחוברים לרגליים ולירכיים נעשים מכווצים מאוד ומושכים את העצמות. כך ראש הירך נמשך החוצה ממקומו. במצב כזה נעשה קשה ליישר את הירכיים, הברכיים והקרסוליים. אפשר “להאריך” את השרירים האלו כדי להרפות אותם מעט ולאפשר יותר גמישות. לפעמים מבצעים זאת יחד עם זריקות בוטוקס או פנול. טיפול זה עשוי להתאים במצב של סבלוקסציה כאשר ראש הירך לא יצא לגמרי ממקומו. בדרך כלל הילד צעיר מגיל 8 שנים. לפעמים יבצעו הארכה דומה בשני הצדדים, או הארכה של גידים שונים בכל צד בהתאם למיקום של הירכיים. הרופא יסביר אילו גידים זקוקים להארכה בצורה מפורטת. לפעמים זה נעשה יחד עם ניתוח בעצם.
גידים והשרירים המעורבים:
● שרירי הכסל והמותניים: (iliacus, psoas) נמצאים בצד הפנימי של דופן האגן. הם מסייעים לכופף את הירכיים.
● שרירים מקרבי הירך: (adductors, gracillis)נמצאים בתוך הירכיים ומסייעים למשוך את הרגליים לכיוון הגוף.
● שריר מותח המחתלה הרחבה והרצועה האיליו-טיביאלית: (tensa fascia lata; iliotibial band ) נמצאים בצד החיצוני העליון של המותניים והירכיים. הם משמשים למשוך את הירך החוצה מהגוף הצידה.
● שרירי המסטרינגס (hamstrings) נמצאים בצד האחורי של הירכיים ומסייעים לכיפוף הברכיים.
● שריר הסובך (gastrocnemius) ושריר הסוליה (soleus) נמצאים באחורי השוק. שריר הסובך מתחבר לקרסול בעקב עם גיד אכילס.
הארכת גידים נעשית באמצעות חתך קטן בעור. אחר כך עושים חתך נוסף במעטה השריר, מעין שכבה דקה העוטפת את השריר. זה מקל על השריר להרפות ולהימתח מעט יותר.
אם ילדכם עבר לאחרונה הארכת גידים, יהיו לו תפרים נמסים ותחבושות קטנות. אם נעשתה הארכה של ההמסטרינג, יתכן שהילד יהיה עם מקבעי ברכיים. אם נעשתה הארכה של גידי העקב, יתכן והילד יהיה עם מגפיים שניתנים להורדה או עם גבס. לפעמים משתמשים במקבעי ברכיים ומגפיים/גבס יחד במקרה שנעשית הארכה של המסטרינגס וגם של גידי העקב באותו זמן.
ניתוח עצם ראש הירך
לפעמים עצם הירך ישרה מדי ואינה פונה לכיוון המפרק בצורה נכונה (valgus) או שראש וצוואר הירך פונים יותר מדי קדימה כך שהקולית אינה יושבת במקום (anteversion). הרופא עשוי להחליט לחתוך את עצם הירך, למקם אותה מחדש כך שתפנה לכיוון המפרק בזווית טובה יותר, ואז לחבר אותה שוב בעזרת פלטינה וברגים. לפעמים צריך גם לסובב את העצם עצמה כדי שהברך תצביע קדימה. זה נקרא ניתוח עצם הירך (femoral osteotomy).
צוואר הירך מחובר מחדש לשאר העצם בעזרת פלטינה וברגים. הברגים נשארים בעצם בזמן ההחלמה. אין צורך להסיר את הברגים, אך אם הם גורמים לאי נוחות או הפרעה בעתיד ניתן להסיר אותם בניתוח.
הילד יהיה עם תפרים נמסים ללא צורך בהסרה. העור במקום החתך יהיה מכוסה בתחבושת שלא תוסר עד הביקור שלאחר הניתוח, אלא אם יש צורך בכך, אם התחבושת התלכלכה או נרטבה.
אפשר לראות את החלמת העצם בצילום רנטגן תוך שלושה שבועות לאחר הניתוח, אך החלמה מלאה תהיה רק אחרי 8 – 12 שבועות. אפשר לראות את הפלטינה והברגים בצילום רנטגן בביקור שלאחר הניתוח. לאחר הניתוח הרגל עשויה להיראות מעט קצרה יותר מהאחרת או רחבה יותר באיזור הירך. ניתוח זה יכול לסייע גם בהפחתה מעטה בכיווץ של שרירי ההמסטרינג.
יתכן שהילד יהיה עם מקבעי ברכיים ועם כרית ספוג בין הרגליים כדי להשאיר אותם מופרדות, או עם גבס ארוך על שני הרגליים עם מוט שניתן להסרה בין הגבסים. הילד צריך להישאר בקיבוע הזה במשך שלושה שבועות בכל שעות היממה. לאחר מכן, ולאחר ביקור מעקב ראשון אחרי הניתוח, יתכן שיהיה אפשרי להסיר את הקיבוע לזמן הרחצה בלבד.
ניתוח עצם האגן
ניתוח עצם האגן נעשה כדי ליצור צורה טובה יותר של השקע במפרק הירך שיחזיק את הקולית במקומה. יש סוגים רבים של ניתוחים כאלו והתוצאה של כולם היא שקע טוב יותר במפרק האגן.
סוג הניתוח של עצם האגן שילדכם יעבור תלוי בכמה גורמים:
- גיל הילד
- יכולתו לעמוד וללכת, עם או ללא אמצעי עזר
- גודל השינויים בצורת ראש הירך והאצטבולום.
גם כאן, הילד יהיה עם תפרים נמסים ללא צורך בהסרה. העור במקום החתך יהיה מכוסה בתחבושת שלא תוסר עד הביקור שלאחר הניתוח, אלא אם יש צורך בכך, אם התחבושת התלכלכה או נרטבה.
יתכן שהילד יהיה עם מקבעי ברכיים ועם כרית ספוג בין הרגליים כדי להשאיר אותם מופרדות, או עם גבס ארוך על שני הרגליים עם מוט שניתן להסרה בין הגבסים. הילד צריך להישאר בקיבוע הזה במשך שלושה שבועות בכל שעות היממה. לאחר מכן, ולאחר ביקור מעקב ראשון אחרי הניתוח, יתכן שיהיה אפשרי להסיר את הקיבוע לזמן הרחצה בלבד.
ניתוח pemberton
ניתוח זה עשוי להתאים לילדים צעירים (מתחת לגיל 8 שנים) שיש להם סחוס גדילה פתוח (הסחוס הטרירדיאלי). הרופא יחתוך את עצם האגן מעל שקע האצטבולום תוך שימוש בסחוס הגדילה הפתוח כציר. אחר כך הרופא יעשה פתח בצורת טריז במקום החתך ויוריד את החלק העליון של האצטבולום מטה לכיוון ראש הירך כך שיכסה אותו טוב יותר. אחר כך ממלאים את מקום הפתח בעצם כדי להחזיק אותו במקומו.
ניתוח סביב האצטבולום על שם גנץ (Ganz periacetabular osteotomy)
אם לילדכם יש סחוס טרירדיאלי סגור והוא הולך באופן עצמאי או בעזרת קביים או הליכון, יתכן שיתאים לו ניתוח זה. הרופא חותך את עצם האגן סביבות שקע האצטבולום ומסובב אותו כדי שיהיה בעמדה טובה יותר לכסות את עצם ראש הירך. הרופא מכניס 3- 4 ברגים כדי להחזיק את העצם במקום החדש. אפשר לראות את הברגים בצילום רנטגן לאחר הניתוח.
ניתוח על שם צ’יארי osteotomy) Chiari)
לפעמים לילד שהגיע לבגרות של השלד (מעל גיל 8 שנים, עם סחוס גדילה סגור) יש שינויים ניווניים רבים בראש הירך ובאצטבולום. צורתו של ראש הירך עלולה שלא לאפשר להזיז אותו חזרה לתוך האצטבולום. בדרך כלל ילד כזה אינו הולך אבל עשוי להצליח לעמוד עם אמצעי עזר. לילד כזה ניתוח צ’יארי עשוי לסייע. בניתוח זה יוצרים מעין “מדף” שמסייע לכסות את ראש הירך. הרופא עושה חתך בעצם האגן מעל האצטבולום. האצטבולום זז ממקומו וכך מכסה טוב יותר את ראש הירך. גם כאן, מכניסים 3 – 4 ברגים כדי להחזיק את העצם במקומה החדש.
הכנה לניתוח
תרופות
חשוב מאוד לספר לרופא או הגורם המטפל על כל התרופות שילדכם נוטל. וודאו שאתם כוללים גם צמחי מרפא, תרופות מרשם, כולל כל סוג של גלולות למניעת הריון, מדבקות וכו’, כמו גם תרופות ללא מרשם. הביאו את כל בקבוקי התרופות שהילד נוטל לביקור שלפני הניתוח והחזיקו אותן עמכם ביום הניתוח.
אם אתם מתכננים לחסן את ילדכם, כולל חיסון H1N1 או חיסון לשפעת, יש לעשות זאת לפחות שבוע לפני הניתוח.
תרופות שיש להימנע מהן
יש תרופות שמשפיעות על הדם ועלולות לגרום לדימום מוגבר בזמן הניתוח. לכן יש להמנע מתרופות אלו שבועיים לפני הניתוח. תרופות אלו כוללות:
- אספירין
- איבופרופן
- אדוויל
- Aleve
- Mortin
- Nuprin
- Naprosyn (נפרוקסן)
- צמחי מרפא מסוימים
- תרופות רבות עשויות להכיל אחד או יותר ממרכיבים אלו. אם אינכם בטוחים אם ילדכם יכול לקחת תרופה מסוימת, דברו עם הרופא או האחות. יתכן שהילד יקבל אקמול (אמינופן) במשך השבועיים שלפני הניתוח.
- תרופות מרשם
וודאו שאתם מספרים לרופא על כל תרופת מרשם שילדכם מקבל. גלולות ומדבקות למניעת הריון יש להפסיק חודש לפני הניתוח בשל הסיכון לקרישי דם. - עצירות
אם ילדכם סובל מעצירות באופן תכוף, הרופא או האחות עשויים להציע תרופה לסייע ביציאות מסודרות לפני הניתוח, כדי למנוע בעיות של עצירות לאחר הניתוח. - אכילה ושתייה
למען בריאות ילדכם וכדי למנוע סכנה, אין לתת לילד מזון ומשקה (כולל הזנה בצינור) במשך זמן מסוים לפני הניתוח. חשוב לעקוב אחר הנחיות אלו. הניתוח יבוטל אם לא התקיימו ההנחיות. - אין להאכיל את הילד ארוחה גדולה לילה לפני הניתוח, כיוון שמערכת העיכול מאטה את פעילותה לאחר הניתוח. המזון עלול לגרום לילד להקאה לאחר ההתעוררות מההרדמה.
להלן מדריך מפורט :
נוזלים נקיים (מים, מיץ תפוחים) | להפסיק שעתיים לפני הניתוח |
חלב אם | להפסיק 4 שעות לפני הניתוח |
פורמולה | להפסיק 6 שעות לפני הניתוח (ילדים מעל גיל שנה – 8 שעות לפני) |
מזון מוצק (כולל ממתקים, חלב פרה/סויה, פורמולות סמיכות כולל כאלו מסחריות כמו AR) | להפסיק 8 שעות לפני הניתוח |
פורמולה דרך צינור (גסטרוסטום) | יש להפסיק אחרי חצות, חוץ מילדים מתחת לגיל שנה שיכולים להמשיך עד 6 שעות לפני הניתוח |
משקאות מוגזים | להפסיק 8 שעות לפני הניתוח |
הניתוח
עם הכניסה לחדר הניתוח, הילד יכוסה בשמיכה חמה ויקבל תרופות הרגעה דרך הווריד כדי לסייע לו להרגע. החדר חמים, מוזיקה מרגיעה מתנגנת והילד מוקף באנשים שכל תפקידם הוא לדאוג לו. לפעמים הורים בוחרים להישאר עם הילד בחדר הניתוח עד שהוא נרדם לגמרי, זו לגמרי בחירה אישית.
אם יש צורך באפידורל בנוסף להרדמה כללית, הילד ישכב על צידו או ישב בנוחות על כסא כשראשו נח על גבי כריות בזמן שצנתר אפידורל קטן מוחדר דרך אזור מורדם בגב התחתון. לאחר הכנסת הצנתר למקומו בעדינות, הילד ישכב על גבו עם כריות מתחת לברכיים. לאחר מכן תינתן הרדמה דרך אינפוזיה. הילד יקבל חמצן דרך מסכת חמצן רכה והוא יירדם. בזמן שהילד בהרדמה מלאה, יוכנס קטטר לשלפוחית השתן שלו כדי לפנות את השתן. אחר כך כל אזור הרגל כולל האגן עד המותניים יחוטא בתמיסה אנטיספטית. לאחר מכן יניחו מגבות סטריליות מתחת לאזור הניתוח ואז הניתוח יתחיל.
בדרך כלל לוקח 60 – 90 דקות מזמן הכניסה לחדר הניתוח עד שהניתוח מתחיל. בערך 6 – 8 שעות יחלפו מתחילת הניתוח עד שתוכלו לפגוש את הילד שוב בחדר ההתאוששות. רק בחלק מזמן זה מבוצע הניתוח עצמו. עם סיום הניתוח, סוגרים את החתך באמצעות תפרים נמסים. יתכן שייעשה שימוש גם בסוג מיוחד של דבק על מקום החתך ומעל זה תחבושת סטרילית. יתכן שהילד יהיה עם מקבעי ברכיים וכרית ספוג בין הרגליים או עם גבס אם יהיה צורך בכך. ההחלטה על סוג הקיבוע מתקבלת עם המנתח בביקור שלפני הניתוח ותלויה בסוג הניתוח שהילד עובר.
לאחר סיום הניתוח, הילד יתעורר בהדרגה עם ירידת ההשפעה של חומרי ההרדמה. לאחר שיתעורר לחלוטין, יעלו אותו אל המיטה שלו וישכיבו אותו על גבו. אתם תפגשו אותו במחלקת התאוששות.
מחלקת התאוששות
מיד לאחר הניתוח הילד יועבר על המיטה לחדרו במחלקת התאוששות. הוא יהיה תשוש ומנומנם. לפעמים הילד לא ממש זוכר את מחלקת ההתאוששות.
אחות תבדוק את המדדים של הילד (לחץ דם, קצב לב, נשימה וסירקולציה). יכול להיות שתהיה לילד מסכת חמצן עד שיתעורר לגמרי. אם הילד יסבול מכאב האחות יכולה לתת משככי כאבים דרך האינפוזיה או צנתר האפידורל. האינפוזיה והקטטר לשתן ישארו במקום למשך מספר ימים. אם נעשה שימוש בצנתר אפידורל, הוא יישאר בדרך כלל שלושה ימים. הילד לא יוכל לצאת מהמיטה עד להסרת צנתר האפידורל. הילד ישאר עם אינפוזיה אחת לפחות עד לשחרור מבית החולים.
לאחר 2- 3 ימים במחלקת ההתאוששות הילד יועבר על מיטתו למחלקת אשפוז כירורגי לשאר הזמן עד לשחרור מבית החולים. לאחר הגעתכם למחלקת אשפוז כירורגי אתם תפגשו את האחות המטפלת בילדכם ותתמקמו בחדרכם.
יש ילדים עם מצבים מסובכים יותר שעשויים להיות מועברים ליחידה לטיפול נמרץ לזמן מה. ההורים יכולים להגיע עם הילד למחלקת טיפול נמרץ ולהישאר איתו שם. לפעמים הילד ישהה בטיפול נמרץ עד לשחרור מבית החולים.
היפוך ושינוי תנוחה
מדי כמה שעות יהפכו את הילד כדי להפחית את הלחץ על העור. יתכן שהילד יושכב על מזרן מיוחד. צריכה להיות תמיכה מתחת לעקבים כדי למנוע פצעי לחץ. האחות תסייע להפוך את הילד על המיטה. רוב הילדים נמצאים במיטה למשך 2 – 3 ימים לאחר הניתוח, תלוי בסוג הניתוח. אם הילד עבר רק הארכת גידים, הוא יוכל לצאת מהמיטה ולהסתובב מוקדם יותר. כאמור, אם הילד קיבל צנתר אפידורל הוא יוכל לצאת מהמיטה רק לאחר הסרת הצנתר. לאחר מכן הוא יצא מהמיטה בעזרת אחות ו/או פיזיותרפיסט.
אכילה ושתיה לאחר הניתוח
הניתוח, ההרדמה והתרופות עלולות להאט את מערכת העיכול של ילדכם למשך כמה ימים, מה שעשוי להוריד את התיאבון שלו. בתחילה האחות תיתן לילד מים או קוביות קרח קטנות. התקדמו לאט לאט עם האכילה של הילד. זכרו שהקיבה של הילד היתה ריקה ותתעורר לאט. אם הילד עם גסטרוסטום, יש לחדש את ההזנה באיטיות כשרעשי המעיים חוזרים. לפעמים הילד זקוק להזנה דרך אינפוזיה עד שהוא מסוגל לאכול שוב. ברגע שהילד יכול לשתות, הוא יכול לקחת תרופות דרך הפה. בהדרגה הוא יוכל לאכול מזון רגיל בכמויות קטנות. אין סיבה לדאוג אם התיאבון של הילד לא חוזר למצב נורמלי במשך כמה שבועות. יתכן שהילד יסבול מעצירות בהתחלה. הוא יקבל תרופות כדי להתמודד עם זה. הוא יצטרך לעשות צרכים לפחות פעם אחת לפני עזיבת בית החולים.
מקלחת ורחצה
לפעמים מחליפים את התחבושת הראשונה שאחר הניתוח לפני עזיבת בית החולים, אך לפעמים לא. אין צורך להחליף את התחבושות באופן שגרתי ובדרך כלל לא יוסרו עד הביקור הבא שלאחר הניתוח. אם התחבושות מתלכלכות או נופלות מעצמן בבית, אפשר להחליף אותן. אם התחבושות נעשות ספוגות בהפרשות רבות ממקום הפצע, יש להתקשר מייד למרפאת האורתופדיה.
אין להסיר את הגבס ואין להרטיבו. גבס רטוב גורם לעור להיסדק והילד יכול לקבל אינפקציה. בשבועות הראשונים לאחר השחרור מבית החולים יש לרחוץ את הילד בעזרת ספוג. אם הגבס נרטב יש להתקשר במהירות האפשרית למרפאה כדי להחליף אותו וכדי לבדוק את מצב החתך.
משככי כאבים
הילד שלכם יראה קבוצה של מומחים לשיכוך כאבים. רופאים ואנשי רפואה אלו יעריכו את הרגשת הילד. אם אפשרי הם ישתמשו ב”סולם כאב” לפי סולם מספרי או תמונות של פרצופים כדי להעריך את רמת הכאב. אם הילד אינו חש בנוח, פנו לרופאים או לאחיות אלו כדי שיעשו שינוי בתרופות לשיכוך הכאבים. המידע המגיע מההורים חשוב, כי אתם מכירים את ילדכם הכי טוב ויודעים לקרוא את תגובותיו בצורה הטובה ביותר.
כמות משככי הכאבים נקבעת לפי משקל הילד, גיל, אבחנה וסוג הניתוח. לעתים הורים חוששים שתרופות משככות כאבים יהפכו להרגל ומנסים להגביל את השימוש. לא סביר שילדכם יפתח תלות בתרופות כל עוד הוא מקבל אותן לפי המרשם לכאבים. משככי כאבים יעזרו לילדכם לשנות תנוחה בקלות יותר ולנשום עמוק יותר לאחר הניתוח. יתכן שהילד יקבל תרופות להפחתת התכווצויות השרירים. זהו חלק חשוב מתכנית הטיפול בכאבים של הילד ויש לתת אותם לפי ההנחיות.
כתמיד, אם יש לכם שאלות או חששות, שאלו את הרופא או האחות המטפלים בילד.
ברגע שהילד יתחיל לשתות ויאכל כמות מועטה של מזון (או יתחיל לקבל מזון דרך הגסטרוסטום), יסירו את האינפוזיה. הוא יתחיל לקבל תרופות בכדורים או נוזל במקום שימוש באפידורל או משככי כאבים דרך הווריד. מלבד הצביטה של הדבק, הסרה של אינפוזיה אינה כואבת.
הפרשה מהפצע
אם יש לילד הפרשה במקום הפצע מהניתוח, היא תוסר יום או שניים לאחר הניתוח. זה לא כואב.
קטטר שתן
כשהילד ישן בזמן הניתוח, אחות בחדר הניתוח תכניס צינור שתן המוכר כקטטר לתוך שלפוחית השתן. הילד לא ירגיש את זה. הקטטר מאפשר לשתן להתנקז דרך הצינור לשקית פלסטיק. האחיות ימדדו את כמות השתן היוצא. כמה ימים לאחר הניתוח יוציאו את הקטטר. הוצאת הקטטר אינה כואבת אבל עשויה להיות הרגשה מוזרה מעט. אם הילד בדרך כלל בחיתול, הוא ימשיך בכך. כמה שעות לאחר הוצאת הקטטר הילד יצטרך לשירותים.
סיבוכים אפשריים של הניתוח
כמו כל ניתוח, ניתוח ירך רציני כרוך בסיכון מסויים לסיבוכים. הסיבוכים אינם תכופים וכוללים זיהום של פצע הניתוח, פגיעה בעצבים ראשיים או כלי דם, או כשל בחיבור (כשל בריפוי העצם לאחר הניתוח). הרופא ידבר איתכם על הסיכונים הספציפיים הכרוכים בניתוח של הילד כחלק מהביקור שלפני הניתוח.
קיבוע
פיזיותרפיה אחרי הניתוח
בזמן שהותכם בבית החולים, ילדכם עשוי לראות פיזיותרפיסט כדי לסייע בהעברה והושבה בכסא גלגלים. בשל הגבס או הקיבוע שאחרי הניתוח, הילד ככל הנראה לא יוכל להשתמש בכסא הגלגלים האישי שלו (אם ישנו). עם השחרור תקבלו עזרה בהשכרת או השאלת כסא גלגלים ריקליינר (עם הטיה לאחור). כסא זה לא נבדק במבחן ריסוק ואינו מיועד להסעת הילד אלא לתנועה בסביבת הבית.
לאחר שלושה שבועות מהניתוח יתחדשו טיפולי הפיזיותרפיה לרגליים. בנקודה זו יתחילו בתרגילי טווח תנועה וחיזוק עדין של הרגל. אם יש לכם גישה לבריכה, התחלת טיפול בבריכה יכול לסייע. יתכן שהילד יוכל לעמוד במים. אם הילד עבר רק הארכת גידים, יתכן שיוכל לעמוד ולשאת משקל גם מחוץ למים. בנקודה זו, אם הילד מרגיש נוח עם כך הוא יוכל לשבת בכסא הגלגלים הרגיל שלו. אם נעשה ניתוח בעצם, עמידה ונשיאת משקל יצטרכו לחכות עד להחלמת העצם, כ-6 עד 12 שבועות לאחר הניתוח. המנתח יסתכל על צילום הרנטגן ויודיע לכם כשיהיה בטוח עבור הילד לעמוד (מחוץ למים).
12 שבועות לאחר הניתוח, הילד יוכל להתחיל פיזיותרפיה “אגרסיבית” לאחר אישור מהרופא. כולל חיזוק, מתיחות ואימון הליכה. ככל הנראה יקח לילד 6 חודשים עד חזרה למצב שהיה קודם לניתוח, ועד שנה ניתן יהיה לראות שיפור נוסף.
שחרור מבית החולים
ילדכם ישתחרר מבית החולים כשהוא יוכל לשבת בנוחות. הוא חייב גם לקבל תכנית טובה לטיפול בכאבים דרך הפה או גסטרוסטום. הילד צריך לאכול אוכל נורמלי או דרך גסטרוסטום לפני השחרור, ולהיות מסוגל לעשות את צרכיו לפני השחרור הביתה.
האחות ואנשי הרפואה יתנו לכם הוראות חשובות לגבי הדיאטה של הילד, טיפול בחתך, בעיות שצריך לשים לב אליהם ולמי להתקשר אם יש שאלות. המנתח יגיד לכם מתי עליכם להתכונן להשתחרר הביתה. דאגו לאמצעי תחבורה מתאים לשעת השחרור הביתה.
מרשמים
לפני השחרור תקבלו מרשמים לתרופות נגד כאבים ונגד התכווצויות שרירים שהילד יצטרך בבית. יש להשיג את התרופות לפני עזיבת בית החולים. חלק מתרופות אלו יהיה קשה להשיג בבית המרקחת. חשוב מאוד ליצור קשר כדי לחדש את המרשם כמה ימים לפני שהתרופה נגמרת.
נסיעה הביתה
כשאתם חושבים על אמצעי תחבורה לנסיעה הביתה, קחו בחשבון איזה סוג של תחבורה תהיה הנוחה ביותר עבור ילדכם, ואיך הוא יוכל לשבת בנוח עם גבס או קיבוע. יש סוגים שונים של מושבי בטיחות מתאימים לילדים בכל הגילאים. אם אין דרך בה הילד יוכל לשבת בנוח ובבטיחות בנסיעה, אפשר להזמין אמבולנס להסעה הביתה.
לפני הנסיעה הביתה:
- וודאו שקיבלתם את כל התרופות
- וודאו שנקבע ביקור מעקב עם האורתופד המנתח או רופא אחראי.
טיפול בפצע
למרות שבעיות עם הפצע של הניתוח הן נדירות, יש לבדוק את העור של הילד באזור החתך אם אפשרי. השאירו את התחבושת המקורית במקומה אם אפשר ובדקו את העור מסביב. על החתך, מתחת לתחבושת הגדולה יש רצועות קטנות של סרט דביק שנקראות סטרי – סטריפס
(Steri – Strips). אל תסירו אותם. בדקו סימנים של זיהום:
- אדמומיות
- נפיחות
- היפרדות במקום החתך
- נוזל צהוב או ירוק (מוגלה)
- ריח לא רגיל
- חום מעל 38 מעלות צלזיוס (במדידה דרך הפה)
חזרה לבית הספר
ילדכם יחוש עייפות ואי נוחות במשך כמה שבועות. אם נעשתה רק הארכת גידים, ילדכם יוכל לחזור לבית הספר כשירגיש בנוח או עם אקמול בלבד, בדרך כלל תוך שבועיים מהניתוח. אם נעשה ניתוח בעצם, הילד לא יחזור לבית הספר 4 – 6 שבועות ככל הנראה. אם הילד עדיין זקוק למשככי כאבים נרקוטיים הוא אינו מוכן עדיין לחזור עדיין לבית הספר.
בתי ספר רבים לילדים עם צרכים מיוחדים יודעים לקבל ילד החוזר לבית הספר עם גבס או קיבוע על כסא גלגלים, כל עוד הוא אינו סובל מכאבים וישנה עזרה לעניינים של היגיינה. דברו עם בית הספר ובדקו את מוכנותם לכך ותכננו את ההסעה לבית הספר ואת העזרה הנצרכת במהלך יום הלימודים.
אם ילדכם מקבל ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת בבית הספר, אפשר לחזור לכך לרוב עם החזרה לבית הספר. אך פיזיותרפיה לרגליים לא תתחיל שוב עד קבלת אישור מפורש מהרופא לאחר שלושה שבועות מהניתוח. אל תאפשרו לילדכם חזרה לפעילויות רגילות כולל עמידה והליכה עד שהרופא יגיד שזה הזמן הנכון לכך.
שאלות נפוצות
מתי הילד שלי יוכל לשכב על הצד של הניתוח ?
בדרך כלל, אחרי ניתוח בעצם הירך, הילד יוכל לשכב על הצד בו בוצע הניתוח לאחר ההחלמה, בערך 3 – 4 שבועות לאחר הניתוח אם הוא מרגיש בנוח עם זה.
כמה זמן הילד שלי ייעדר מבית הספר?
אפשר לצפות להיעדרות של שבועיים אם בוצעה רק הארכת גידים. אם נעשה ניתוח בעצם הירך או האגן יש לצפות להיעדרות של 4 – 6 שבועות. כל עוד הילד נזקק למשככי כאבים חזקים יותר מאקמול הוא אינו יכול לחזור לבית הספר. שימו לב גם שכסא גלגלים ריקליינר אינו מאושר לנסיעה בתוך הסעת נכים אלא יש לקפל אותו בזמן הנסיעה. אם אתם מדברים עם בית הספר על אפשרויות הסעה לילד זכרו שיש צורך גם במי שיעלה ויוריד את הילד אל ההסעה וממנה.
אני גר רחוק מבית החולים, האם אוכל לבצע מעקב לאחר הניתוח אצל רופא אחר ?
לפחות לביקור מעקב ראשון אחרי הניתוח יש צורך להגיע שוב לבית החולים. אם אתם גרים רחוק ולא יכולים להגיע לשאר ביקורי המעקב, אפשר לתכנן יחד עם האורתופד של הילד סדרת ביקורי מעקב אצל האורתופד הקרוב אליכם.
איזה סוג של פיזיותרפיה הילד שלי יצטרך?
הילד לא יקבל פיזיותרפיה עד שלוש שבועות לאחר הניתוח. לאחר מכן תקבלו הוראה מהרופא להסיר את הגבס או הקיבוע כדי להתחיל בתרגול עדין מאוד של טווח תנועה. לפעמים אפשר להתחיל בטיפול בבריכה בזמן זה, אם החתך החלים. אולם הילד לא יוכל לשאת משקל על הרגליים. לאחר שישה שבועות אפשר להגביר את הפיזיותרפיה. אם הילד עבר רק הארכת גידים, יתכן שהפיזיותרפיה תתקדם מוקדם יותר.
מתי הילד שלי יוכל להתרחץ באמבטיה / מקלחת?
בשלושת השבועות הראשונים יש צורך ברחצה באמצעות ספוג בלבד. לאחר מכן, יתכן שהילד יוכל לצאת מהגבס או מהקיבוע לצורך רחצה בלבד. אין לרחוץ באמבטיה או להכנס לבריכה לפני שהחתך החלים לחלוטין. בתקופת האביב והקיץ, מומלץ ביותר שלא להכניס את ילדכם לאגם או נחל לשחות אחרי הניתוח בגלל הסיכון בזיהום של החתך.
איך תראה הצלקת מהניתוח?
- צלקת מניתוח בעצם האגן היא בדרך כלל לאורך הצד וקדמת הירך, באורך 15 ס”מ. בדרך כלל היא מתמזגת בקמט הרגיל של העור באזור כאשר הילד מתכופף.
- צלקת מניתוח בעצם הירך נמצאת בצד הירך לכיוון מטה, בערך באורך 20 ס”מ.
- צלקת מניתוח הארכת גידי מקרבי הירך היא קטנה, כ-2.5 ס”מ או פחות, ונמצאת מאחורי הברך.
- צלקת מניתוח הארכת ההאמסטרינגס גם היא קטנה, 2.5 – 5 ס”מ, ונמצאת מאחורי השוק בצידו התחתון.
חשוב לשמור על הצלקת הטרייה מכוסה או להשתמש במסנן קרינה בעל SPF גבוה במשך שנה מהניתוח כאשר נמצאים בשמש.
אם וכאשר הברגים או הפלטינה מוסרים, האם משתמשים באותו חתך או עושים חתך חדש?
כאמור, אין בהכרח צורך בהסרה של הפלטינות והברגים המוחדרים במהלך הניתוח. אך, אם הם מציקים לילד, אפשר להסיר אותם דרך אותו חתך. זו פרוצדורה של יום אחד, כלומר הילד משתחרר הביתה באותו יום.
האם אתם ממליצים על משהו להסרת הצלקת?
ויטמין E או קרם על מקום הצלקת פעם או פעמיים ביום יכול לעזור להפחית את נראות הצלקת למינימום. העיסוי בזמן ששמים את הקרם הוא זה שעוזר בעיקר.
האם הסט של הברגים/פלטינות מצפצף בשדה התעופה?
הברגים מכוסים בשריר ולכן אינם מפעילים את הגלאים בשדה התעופה. אך אנו מקבלים לעתים דיווחים על מקרים שהם כן מפעילים את הגלאים. יש מסמך מתאים שאפשר להראות לרשויות שדה התעופה. אך לעתים הם עדיין זקוקים לבדוק בעזרת גלאי ידני כדי לאמת את הימצאות הברגים.
מה עלינו לעשות כדי להתכונן בבית ?
יש להתארגן על ציוד מתאים לזמן שאחרי הניתוח. אפשר לשכור או להשאיל ציוד כזה.
- כסא גלגלים עם משענת רגליים נפתחת
- מיטת בית חולים
- שידה
- אמצעים לנשיאת הילד מהאוטו לבית.
כמה זמן הילד שלי יאושפז בבית החולים?
ממוצע ימי אשפוז:
- ניתוח אגן: 5 ימים
- ניתוח ראש הירך: 3 – 4 ימים
- הארכת גידים: 1 – 2 ימים
- כל שילוב של הנ”ל: 5 – 7 ימים.