חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מהי בדיקת PET-CT


זו בדיקה מתקדמת שמשלבת בתוכה בדיקת CT ובדיקת PET. היא משמשת בעיקר לאבחון גידולים סרטניים, אך יש לה גם שימושים נוספים.

• בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) – הדמיה אנטומית: מבוססת על שימוש בקרני רנטגן שנפלטות מכמה מקורות בעת ובעונה אחת ועוברות דרך רקמות הגוף השונות. כל רקמה בגוף בולעת קרינה ומחזירה קרינה באופן שונה. חיישנים שממוקמים מסביב לגופו של הנבדק קולטים את הקרינה שמגיעה אליהם ומעבדים אותה – באמצעות תוכנת מחשב – לתמונות מפורטות ומדויקות של האיברים השונים.

• בדיקת מיפוי PET – הדמיה פונקציונלית: הנבדק מקבל חומר רדיואקטיבי (בדרך כלל סוכר רדיואקטיבי שנקרא (PDG שנקשר במיוחד לרקמות שבהן קצב חילוף החומרים הוא מהיר יותר כמו גידולים ממאירים, אך גם אזורים שבהם יש זיהום או דלקת. קבלת תמונה על אופן הפיזור של החומר הרדיואקטיבי בגוף יכולה אפוא ללמד על מידת התפשטותם של גידולים בגוף.

עשיית שתי הבדיקות בו זמנית מאפשרת לאפיין באופן מדויק יותר את האזורים שבהם קיימת קליטה מוגברת של FDG לרוב מדובר בבדיקה של כל הגוף.
התמונות שמתקבלות לאחר הבדיקה מוצגות בחתכים (פרוסות), והרופא יכול לעיין בכל פרוסה בנפרד או לבנות תמונות תלת-ממדיות בעזרת המחשב. הודות לטכנולוגיה ממוחשבת מתקדמת ניתן לצפות בתמונות של כל בדיקה בנפרד או בשילוב של שתיהן.

מתי עושים את הבדיקה?
הבדיקה משמשת בעיקר כדי לאבחן גידולים סרטניים, אף שניתן להיעזר בה גם לאבחון מצבים רפואיים נוספים – בעיקר ברקמות הלב והמוח. אלה הם השימושים העיקריים בבדיקה:
• כדי לקבוע את מידת הפיזור של הגידול בגופו של הנבדק.
• כדי להעריך אם הגידול הגיב לטיפול שקיבל המטופל.
• כאשר רוצים לברר את טיב הממצא שנראה בבדיקות הדמיה אחרות, למשל להבדיל בין רקמת צלקת לשארית של גידול לאחר ניתוח.
• כדי לבדוק אפשרות שהמחלה חזרה לאחר טיפול מוצלח.

איך מתבצעת הבדיקה?

לפני הבדיקה הנבדק אמור ללבוש כותונת בדיקה רפויה. בשלב הראשון יוחדר לגופו של הנבדק החומר הרדיואקטיבי על ידי הזרקה ישירה לווריד.
לאחר הזרקת החומר הנבדק ימתין במכון לרפואה גרעינית 45-60 דקות על מנת לאפשר ספיגה מלאה של החומר בגוף.
בתחילת הבדיקה ימקם הטכנאי את הנבדק על גבי מיטת ה- CT הממונעת. מרבית הסריקות מבוצעות בשכיבה אך ניתן לבצע את הסריקה גם בתנוחה אחרת, בהתאם לצורך הרפואי.
עם תחילת הבדיקה יצא הטכנאי מחדר הבדיקה והמיטה תנוע אל תעלה במרכז המכשיר. במהלך הבדיקה יוכל הנבדק לתקשר עם הטכנאי באמצעות מערכת אינטרקום.
תחילה יבוצע צילום ה- CT שאורך כ- 2 דקות ולאחריו תבוצע סריקת ה- PET שתימשך כחצי שעה.

חומר ניגוד
חלק מסריקות ה- CT מבוצעות עם חומר ניגוד שמטרתו לשפר את איכות התמונה ולהדגים ביעילות כלי דם. חומר הניגוד ניתן בשתייה, בהזרקה תוך ורידית, או על ידי חוקן, בהתאם לאבר הגוף שנסרק.
הסריקה עצמה אינה מכאיבה אך הזרקת חומר הניגוד עלולה להיות כרוכה באי נוחות. חלק מהנבדקים חשים תחושת חום לאחר ההזרקה ואילו אחרים חשים טעם מתכתי תוך כדי פיזור חומר הניגוד בגוף. תופעות אלו אינן מסוכנות וחולפות תוך דקות ספורות.

במשך הסריקה עצמה על הנבדק שכב בשקט ולהימנע מתזוזה כדי לא לפגוע באיכות התמונה או לגרום לטשטושה. לעתים יתבקש הנבדק לעצור את נשימתו למשך מספר שניות
לאחר סיום הסריקה תנוע המיטה אל מחוץ לסורק והטכנאי יעזור לנבדק לרדת ממנה באופן בטוח.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?
הבדיקה נמשכת בדרך כלל בין חצי שעה לשעה. יחד עם הזרקת החומר וההמתנה מדובר בהליך שנמשך כשעתיים.

האם הנבדק יחוש בכאב?
הבדיקה עצמה לא מכאיבה. בזמן הזרקת החומר עלול המטופל להרגיש כאב של דקירה ביד וכן תחושת קור בעת שהחומר זורם לוורידים. נוסף על כך, השכיבה הממושכת יחסית ללא תזוזה עלולה גם היא לגרום לאי-נוחות קלה.

האם יש צורך בהכנה מוקדמת?
לפני הבדיקה מקבל הנבדק הוראות מפורטות מהמכון שבו תיעשה הבדיקה. לרוב מופיעות ההנחיות הבאות:
• הבדיקה נעשית לאחר צום של כ־6 שעות. במהלך הצום יש לשתות מים בלבד. אסור לשתות שתייה מתוקה.

• יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת (כמו ריצה, אימון כושר וכו’) כ־48 שעות לפני הבדיקה.

• בכל צילום יש לחשוף את האיבר המצולם, ולכן ייתכן שתתבקשו להסיר בגדים, תכשיטים וחפצי מתכת שעלולים להפריע לצילום ולפענוח הבדיקה.

• רמת סוכר גבוהה בדם עלולה להפריע לבדיקה, ולכן מומלץ לעשות אותה כשרמת הגלוקוז בדם היא מתחת ל־150 מ”ג/ד”ל. מהסיבה הזאת מומלץ לחולי סוכרת לעשות את הבדיקה בשעות הצהריים, אחרי שנטלו את תרופותיהם, לאחר שאכלו ארוחת בוקר קלה ושמרו על צום במשך 4 שעות לפחות.

• על המטופל ליידע את הצוות של מכון הדימות בנוגע לתרופות שהוא נוטל.

• אישה בגיל הפריון צריכה ליידע את הצוות אם היא בהריון או שיש אפשרות כי היא בהריון.

• לנשים מניקות מומלץ לקבל הנחיות מדויקות בנוגע להמשך ההנקה.

• עדיף לעשות את הבדיקה לפחות שבועיים לאחר קבלת טיפול כימי.

בדיקת ה-PET הוא כלי מצוין בהערכת מצב המחלה ואבחונה במיוחד בשטח האונקולוגי, נוירולוגי, הקרדיולוגי ואבחנה של מחלות זיהומיות. הסורק מאפשר לאבחן גידולים זעירים עוד בראשיתם, בלוטות לימפה מוגדלות העלולות להצביע על גידול, תקלות בזרימת החמצן בלב, ופגמים במוח הגורמים לאפילפסיה, שבץ מוחי, סכיזופרניה וגידולי מוח. לאחרונה נמצא כי בהדמיה זו תפקיד בבירור חום ממקור לא ידוע, גידולים שונים ותהליכים זיהומיים. אזורים אלו ״נצבעים״ וכך מאותתים לרופא היכן טמונה הבעיה ומסייעים בהכוונה לבדיקות נוספות.

השוואת בדיקת PET CT לבדיקות MRI ו CT-

• בניגוד ל CT ו MRI שמבצעים סריקה אנטומית של הגוף, טכנולוגית PET מאפשרת הערכה של שינויים כימיים ופיזיולוגיים הקשורים במטבוליזם של הגוף. שינויים אלה מקדימים פעמים רבות את השינויים המבניים ברקמות, וכך ניתן לאבחן שינויים פתולוגיים הרבה לפני שהם מתגלים על ידי שימוש בטכניקות MRI ו CT.
• תמונות PET נראות מטושטשות הרבה יותר בגלל המספר המצומצם יחסית של פוטונים שנקלטים במהלך ההדמיה.

פענוח הבדיקה
הממצאים יבדקו על ידי רדיולוג מומחה ברפואה גרעינית והתוצאה המפוענחת תימסר לנבדק תוך מספר ימים.

0 / 5. 0

דילוג לתוכן