מחקר מתהווה וטיפולים פוטנציאליים באכונדרופלזיה ובסוגי דיספלזיה שלדית אחרים
מאת אריקה אוקנפוס, חברה ב-“Lifetime”, יושבת ראש “Medical Resource Director”, חברה בוועדה הרפואית המייעצת
הדפסה מחודשת ב-“Spring LPA Today”, אפריל 2012
כאשר נתגלו גורמים גנטיים לרבים מסוגי הדיספלזיה השלדית (צורות גמדות), נערכו מחקרים מרובים כדי להבין, באיזה צורה פוגעות המוטציות הגנטיות בעצמות ובצמיחתן. חוקרים גילו, עד כמה יכול שינוי דרכים אלו להוביל לצמיחה מוגברת בקרב אנשים, הסובלים מסוגי הדיספלזיה השלדית השונים. הצמחת העצמות בקרב אנשים, הסובלים מסוגי הדיספלזיה השלדית השונים, אינה נוגעת לגובה הסופי בגיל מבוגר ותו לא, כי אם אף מפחיתה את הסיבוכים הרפואיים, אשר לעיתים קרובות נלווים לגמדות. מטרת מאמר זה היא לעזור ביידוע חברי ה-LPA על המאמצים, הנעשים בהווה בשביל להבין את המחקר הזה ואת האופן, שבו עלול הוא לפגוע בנו בעתיד הקרוב.
מכיוון שאכונדרופלזיה מהווה את צורת הגמדות השכיחה ביותר, התמקד חלק גדול מהמחקר במצב מיוחד זה. לכן תהיה האכונדרופלזיה המוקד העיקרי של מאמר זה. נאמר, כי מחקר זה נערך על חלק מסוגי הדיספלזיה השלדית האחרים השכיחים יותר, כגון דיספלזיה דיאסטרופית, כגון פסאודו-אכונדרופלזיה וכגון דיספלזיה ונדילואפיפיזיאלית מולדת, אשר, כנראה, יובילו להבנה טובה יותר של המצבים הללו ושל התפתחות הטיפולים הפוטנציאליים בהם בעתיד, שאינו כל כך רחוק.
מיהם האנשים המובילים למאמצים המחקריים?
בארצות שונות ישנם חוקרים, אשר חוקרים את אופן גרימת המוטציות של גן FGFR3 לצמיחת עצמות מופחתת בשל אכונדרופלזיה. קבוצה אחת כזאת היא “BioMarin”, חברת תרופות, אשר התבססה בקליפורניה. קיימים חוקרים אקדמיים, אשר מעורבים במשפחת LPA, ומשמשים כיועצים של “BioMarin”. ישנה גם קבוצה, שלא למטרות רווח, “Growing Stronger”, אשר נוסדה על-ידי משפחת ה-LPA, אשר אחד מחבריה לוקה באכונדרופלזיה. הארגון שלהם מגייס כסף לעידוד המחקר להבנת הביולוגיה הבסיסית של אכונדרופלזיה. למעלה מכך, יש מרכזים אקדמיים אחרים וחברות תרופות אחרות ברחבי העולם, אשר עובדים על טיפולים תרופתיים פוטנציאליים בגמדות.
מיהי “BioMarin”?
שליחותה המוצהרת של “BioMarin” היא להיות חברה, אשר “מפתחת תרופות חדישות למחלות קשות ולמצבים רפואיים קשים וסוחרת בהם”. הם פיתחו טיפולים תרופתיים (לא מרפא) למצבים גנטיים לרוב, כולל לשני סוגים של מצבי מוקופוליסכרידוזיס ([מוקופוליסכרידוזות], MPS) (ב- LPAיש חברים, הסובלים ממצבים אלה).
מה החזון של “BioMarin” למען אנשים, הלוקים באכונדרופלזיה?
“BioMarin” פיתחה תרופה והם מאמינים, כי היא תעודד את צמיחת עצמות הזרועות והרגליים, ובד בבד את עצמות עמוד השדרה, הגולגולת, הפנים, החזרה ואזורים אחרים בגוף, שבהם מצויות עצמות, אשר תורמים לסוגיות רפואיות, הנוגעות לאכונדרופלזיה. בזכות צמיחה פוטנציאלית של עצמות נוספות אלו מקווים הם לראות ירידה בסיבוכים הרציניים של אכונדרופלזיה, דוגמת סטנוזיס עמוד שדרה, דוגמת הנקב הגדול (פתח בבסיס הגולגולת), דוגמת סטנוזיס/לחץ, דוגמת דום נשימה חסימתי בשינה ודוגמת זיהומים באוזניים.
כיצד פועלת תרופה זו?
כדי להבין זאת עלינו לדעת, כיצד פוגעת מוטציית ה- FGFR3בעצמות. FGFR3 מהווה קולטן (חלבון בשטח התא) ומווסת את צמיחת העצמות. התפקיד הספציפי שלה הוא להאט את צמיחת העצמות ולאזן את השפעותיהם של קולטנים אחרים ושל מולקולות אחרות, המקדמות צמיחה. חשבו עליהם כעל האור האדום והירוק של צמיחת העצמות. FGFR3 מהווה אור אדום. כשהוא “דולק”, צמיחת העצמות מואטת, או לחילופין, נפסקת. כשהוא “כבה”, יכולה צמיחת העצמות להימשך, או לחילופין, להתגבר. המוטציה, אשר גורמת אכונדרופלזיה, גורמת לאור האדום של ה- FGFR3לדלוק למשך זמן רב מדי, מה שגורם לצמיחת עצמות מעטה יותר, מאשר בלעדיה.
התרופה של “BioMarin” מהווה מולקולה, אשר פועלת באותה דרך של FGFR3. נראה, כי התרופה שלהם, שנקראת BMN-111, מונעת השפעה רבה מדי של סימני מוטציית ה- FGFR3 של האכונדרופלזיה. הרעיון הוא, שהוספת אור ירוק למסלול ה- FGFR3יקרב את הצמיחה לממוצע, בתקוה.
מה עושה התרופה לבעלי חיים?
בקרב עכברים, הסובלים מאכונדרופלזיה, דיווחה “BioMarin”, כי “BMN-111” “שחזרה צמיחה תקינה”. התרופה השפיעה על כל העצמות, אשר נפגעו מאכונדרופלזיה (במודל האכונדרופלזיה של העכברים), לא בעצמות הגפיים בלבד. הם ראו צמיחה בתעלת עמוד השדרה, בנקב הגדול ואף שינויים בצורת הראש והפנים. “BioMarin” הראתה כמו-כן, כי הצמיחה המוגברת בקרב בעלי חיים בזכות התרופה הזאת לא נפגעה בגמדות.
מה ציר הזמן הנוכחי לבדיקת שיווק תרופה זו?
“BioMarin” בוחנת בימינו את התרופה “BMN-111” בקרב מבוגרים ממוצעי קומה בשביל לקבוע, האם היא בטוחה בעבור בני אדם. מאז שנקבעה על-ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) כבטוחה, נוטה “BioMarin” להתחיל בניסוי בילדים, הסובלים מאכונדרופלזיה. הם מקוים להתחיל בכך בשלהי 2012, או בראשית 2013. במחקר יקבלו ילדים, הסובלים מאכונדרופלזיה, את התרופה, או פלצבו, למשך 12 חודשים. באותה עת יוערכו בקרב המטופל[ים] שינויים בצמיחה, בפרופורציות שלהם (לפי מדדים), במראה העצמות בצילומי רנטגן, בגודל הנקב הגדול ובפרמטרים אחרים. אם השלב הראשון יוכיח, כי התרופה בטוחה וכי לא אובחנו תופעות לוואי חמורות בחודשים הראשונים של השלב השני, תקווה “BioMarin” להתחיל לבדוק את השפעותיה של תרופה זו על הנקב הגדול בקרב תינוקות, הסובלים מאכונדרופלזיה, הנמצאים בסיכון הכי גבוה לסיבוך זה.
איך ייטול אדם את התרופה הזאת?
בזריקות יומיומיות אל תוך העור.
לאורך כמה זמן ייטול אדם את התרופה הזאת?
התרופה הזאת יכולה להועיל אך ורק, בתקופת הגדילה. לפיכך יפסיקו אנשים להשתמש בטיפול זה, עת שיפסיקו לגבוה, בתום הבגרות המינית.
האם יהיו משפחות מסוגלות להרשות לעצמן את התרופה הזאת?
אם היא נראית יעילה, צפוי, כי הגופים הרלבנטיים יכסו את התרופה הזאת על אף שתהיה לה עלות חריגה (מאות אלפי דולרים לשנה למטופל). נקבע תקדים לטיפולים התרופתיים במצבי MPS ובמצבים גנטיים נדירים אחרים, יקרים באותה מידה, הנוצרים בקרב המטופל לכל החיים.
מה איננו יודעים אודות התרופה הזאת?
● האם היא בטוחה בקרב בני אדם.
● האם ילדים מסוגלים להתמודד איתה.
● האם היא תגרום שינויים מובהקים בצמיחה ובהתפתחות הילד, הסובל מאכונדרופלזיה.
אם התרופה הזאת תפעל, מה היא תהיה מסוגלת לעשות?
היא תוכל להפחית את הסיבוכים הרפואיים של האכונדרופלזיה.
יכולות התרופה יהיו גם:
● גרימת קפיצה בגובה.
● הרחבת המגנום פורמין ( הנקב הגדול) ותעלת עמוד השדרה.
● מתן אפשרות לעצמות הארוכות לצמוח בקצב דומה ועל כן להיות ישרות יותר.
● הגברת צמיחת הפנים והפחתת דום נשימה חסימתי בשינה וזיהומים באוזניים.
איזה מחקר נוסף קיים?
ישנם הרבה חוקרים בארצות הברית וברחבי העולם, אשר מתבוננים בהיבטים אחרים של מסלול ה-FGFR3, כל אחד מהם יוביל לטיפול פוטנציאלי באכונדרופלזיה.
מה מתבצע כדי לתמוך במחקר בנושא אכונדרופלזיה ובנושא סוגי הדיספלזיה השלדית?
כיוון שכל סוג דיספלזיה שלדית (צורת גמדות) מהווה מצב נדיר, קיים מימון זמין רב במונחים של מענקי מחקר למוסדות כמו ה-“National Institutes of Health”. ה-LPA אינה מממנת מחקר רפואי, או אינה תומכת בה כחלק משליחותה, כפי שעושות לעיתים תכופות קבוצות תמיכה אחרות לטובת אבחנות גנטיות ספציפיות.
ארגון חדש, שלא למטרות רווח “Growing Stronger”, נוסד לאחרונה. שליחותו “לשפר את איכות חייהם של אנשים קטנים בעזרת תמיכה במחקר”. כעת תומך “Growing Stronger” במחקר, אשר נערך בשתי מעבדות בארצות הברית. שתי המעבדות בוחנות את מסלול ה- FGFR3/האכונדרופלזיה במאמץ לקבוע דרכים לקידום צמיחה. “Growing Stronger” מחפש פרויקטים נוספים בשביל לתמוך בהם, הוא סייע לעצמו לקבל קלט מ-LPA.
ארגונים אחרים, כ-“March of Dimes”, תומכים בחוקרים, אשר חוקרים את המסלולים, אשר נפגעו מגן ה-FGFR3.
הערה מ-LPA: “Little People of America” אינה מאשרת את עבודתה של “BioMarin”, או של כל חברה קשורה, אשר עוסקת בחקר הגמדות. בו בזמן תכלית ה-LPA היא להישאר מעודכנת בפעילויות אלו ולהמשיך לעדכן את החברו∙ת. ככל שמצטבר יותר מידע זמין בדבר מחקר כזה, מתכננת LPA לפתח דו”חות מצב, הקשורים לחקר ההתפתחויות.