מהי ארנונה?
ארנונה היא מס שנתי המוטל על תושבי המדינה המחזיקים בנכס ונגבה על ידי הרשות המקומית ומטרתה לממן את הפעילויות השונות של הרשות. בהתאם לחוק, משרד הפנים איננו אחראי על גביית מיסי ארנונה. על הגבייה אחראית הרשות המקומית, בה מצוי הנכס. הרשות המקומית רשאית לתת הנחה במיסי ארנונה בהתאם להוראות הדין, ביניהן: מבחן הכנסה, נכות ומעמד של אזרח ותיק, בנוסף לרשות המקומית הסמכות לפרישת תשלומים או מחיקת חובות ארנונה. רשות מקומית המעוניינת להעלות את תעריפי הארנונה נדרשת לקבל את אישור שרי הפנים והאוצר לשינוי צו המיסים
מועדים לתשלום ארנונה
חיוב הארנונה הינו שנתי, ומתייחס לתקופה שבין 1 בינואר ל – 31 בדצמבר של אותה שנה.
ככלל, המועד לתשלום השנתי של הארנונה הינו ה – 1 בינואר של אותה שנה. על מנת להקל על תושבי הרשות המקומית, רשאיות הרשויות המקומיות לאפשר הסדרי תשלום שונים לתקופה שלא תעלה על שנה ממועד החיוב. (כגון תשלום דו חודשי, או תשלום על פי הוראת קבע לזכות הרשות המקומית). תשלום לפי הסדר כאמור , יחויב בהפרשי הצמדה בלבד.
תשלום ארנונה שלא שולם תוך שלושים יום מהמועד שנקבע לתשלומו ובכלל זה אי תשלום כאמור לפי הסדר תשלומים יחויב בתוספת תשלומי פיגורים.
קבלת פטור מארנונה למוסד מתנדב לשירות הציבור
ביום 9.01.2019 נכנס לתוקפו החוק לתיקון פקודת מסי העירייה ומסי הממשלה (פיטורין) (מס’ 32), התשע”ט-2019 (להלן – “תיקון מס’ 32).
במסגרת חוק זה תוקן סעיף 5 (י) כך שייקבע שסמכות האישור האמורה של “מוסד מתנדב לשירות ציבור” תהא של מועצת הרשות המקומית, אשר תאשר מתן פטור לפי סעיף זה רק בהתאם לתנאים וכללים שקבע המנהל הכללי של משרד הפנים ולאחר שהונחה לפניה חוות דעתה של ועדת ההנחות של הרשות המקומית לעניין בקשה שהוגשה למתן פטור.
פירוט התנאים והכללים מפורטים בחוזר מנכ”ל 5/2019 בצרופות מטה.
פניות לרשות המקומית בנושאי ארנונה
כל תושב המעוניין לפנות בשאלות בנושאי ארנונה רשאי לפנות לרשות המקומית לקבלת תשובה – ניתן לפנות לגזבר העירייה , למנהל הארנונה או לממונה על פניות הציבור ברשות המקומית. רק במקרים חריגים ולאחר קבלת תשובת הרשות ניתן לפנות בכתב לממונה על המחוז במשרד הפנים הוראות בנושא זה נקבעו בחוק הרשויות המקומיות (עררים על קביעת ארנונה כללית), התשל”ו – 1976.
הגשת השגה על חשבון הארנונה
הוראות בנושא זה נקבעו בחוק הרשויות המקומיות (עררים על קביעת ארנונה כללית), התשל”ו – 1976.
כל נישום רשאי להגיש השגה על חשבון הארנונה שקיבל. את ההשגה יש להגיש תוך 90 יום מיום קבלת החשבון.
השגה ניתן להגיש מהטעמים הבאים:
- שטח הנכס בפועל אינו תואם את השטח המחויב.
- סוג הבניין אינו תואם את החלטת מועצת הרשות.
- סוג האזור אינו תואם את החלטת מועצת הרשות.
השימוש הנעשה בנכס בפועל אינו תואם את השימוש המחויב.
האדם המחויב בארנונה אינו המחזיק בנכס.
על ההשגה מחויב מנהל הארנונה של הרשות המקומית להשיב בתוך 60 יום מיום קבלת ההשגה. (ועדת הערר יכולה להאריך את מתן התשובה ב – 30 יום נוספים) לא השיב מנהל הארנונה בפרק זמן זה, תחשב ההשגה כאילו התקבלה. אדם הרואה עצמו נפגע מתשובת מנהל הארנונה יכול תוך 30 יום לערער לועדת הערר שליד הרשות המקומית המורכבת מנציגי העירייה ואנשי ציבור.
ניתן לערער על החלטת ועדת הערר לבית המשפט לעניינים מינהלים.
הגשת השגה אינה פוטרת מתשלום הארנונה.
זכאות ועד מקומי להטלת ארנונה
ועד מקומי רשאי באישור המועצה האזורית להטיל ארנונה על נכסים הנמצאים בתחומו, הארנונה תחושב בהתאם לשטח הנכס במכפלת תעריף שקבע הועד המקומי בצו. (תעריף המצרפי הן של המועצה והן של הועד, לא יפחת מתעריף המינימום ולא יעלה על תעריף המרבי).
המלצת משרד הפנים לגבי סכום הארנונה המוטל על ידי ועד מקומי, שלגביו נדרש אשור שרי הפנים והאוצר, הוא כי תעריף הועד המקומי לנכס מסוג מגורים לא יעלה על 30% מתעריף המועצה האזורית.
בנוסף, ההמלצה היא, כי לא תוטל ארנונה על ידי הועד המקומי על נכסים שאינם למגורים אלא על ידי המועצה האזורית בלבד.
עם זאת יובהר כי אין בהמלצות אלה כדי לפסול את תעריפי הועדים הגובים כדין יותר מ – 30% מתעריף המועצה (הכוונה לאותם ועדים שהטילו בעבר כדין ארנונה זו) ואלה המטילים כדין ארנונה שלא למגורים.
צו המיסים
על כל רשות מקומית לאשר מדי שנה את צו המסים בהתאם להוראות הדין שנקבעו באותה שנה. צו המסים כאמור הינו בבחינת חקיקת משנה, וככזה יש לו תוקף משפטי מחייב. בצו המסים נקבעים סוגי הנכסים השונים והתעריפים בשקלים חדשים למטר רבוע שיחולו על כל אחד מנכסים אלו וכן רשאית הרשות לקבוע אזורים שונים לחיוב בתחומה.
אישור חריג להטלת ארנונה
מדי שנה נקבע בדין, בתקנות או בחוק שעור עדכון הארנונה לעומת השנה הקודמת.
רשות מקומית רשאית להגיש בקשה לאישור חריג דהיינו העלאה או הפחתה שלא על פי שעור העדכון שנקבע בדין, או שינוי סיווג הנכס.
בקשה זו צריכה להתאשר על ידי שרי הפנים והאוצר (או מי שהוסמכו על ידם).
ע”פ סעיף 276 לפקודת העיריות החלטת מועצה בדבר הטלת ארנונה כללית תתקבל לא יאוחר מיום 1 ביולי שלפני שנת הכספים שלגביה מוטלת הארנונה.
ביום 24.6.14 אישרה ועדת הכספים תיקון לתקנות הסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות) התשס”ז – 2007, כך שהמועד האחרון להגשת הבקשות יהא עד שבועיים מהמועד האחרון לקבלת החלטה במליאה.
לפני העברת הבקשה למשרד הפנים נדרשת הרשות המקומית להודיע לכל נישום באופן אישי בדבר כוונתה להגיש בקשה מעין זו.
העתק האישור החריג נמצא במשרדי העירייה. כמו כן מפורסמים האישורים החריגים המצויים בידי משרד הפנים, באתר המשרד בתפריט “מאגרי מידע” פריט “מידע על רשויות מקומיות”.
תעריפי מינימום ומקסימום לסווגים השונים
בתקנות ההסדרים במשק המדינה, נקבעו סיווגים עיקרים לקביעת תעריפי ארנונה, ומהם נגזרים סיווגי המשנה (לדוגמא בתי קפה הוא תת סיווג של הסיווג משרדים שירותים ומסחר). במועצה אזורית הארנונה מוטלת על ידי המועצה, אך רשאי הועד המקומי באישור המועצה ושרי הפנים והאוצר להטיל ארנונה במקביל להטלת ארנונה על ידי המועצה.הארנונה המוטלת על ידי המועצה האזורית בתוספת הארנונה המוטלת על ידי הועד המקומי תהיה גבוהה יותר מהתעריף המזערי שיקבע לסיווג הראשי ונמוכה מהתעריף המרבי שיקבע לאותו סיווג ראשי
בקשות הרשויות המקומיות לאישורים חריגים בארנונה לשנת 2021
בקשות הרשויות המקומיות לאישורים חריגים בארנונה כפי שהוגשו על ידי הרשויות המקומיות לשנת 2021. יובהר כי הבקשות טרם נבחנו לרבות בדיקת תקינות מסמכי ההגשה, העמידה בהוראת הדין ו/או עמידה בנוהל הגשת הבקשות לשנת 2021. משרד הפנים אינו נושא באחריות באשר לתוכנם של הקבצים ואלו מועברים לציבור כשירות בלבד וכך יש להתייחס אליהם.
תוספת ארנונה
בקשה לתוספת ארנונה תתאפשר במקרים בהם ישנה תכנית הבראה בתוקף הכוללת אבן בוחן להעלאת תעריפי ארנונה לשנה מסוימת והמועדים לקבלת החלטה במסלול של “אישור חריג” לאותה שנה חלפו. לעניין זה תכנית
תוקף התוספת הינה מיום חתימת שר הפנים על אישור התוספת (וביו”ש – חתימת הממונה על היישובים הישראליים ביהודה ושומרון) ועד לסוף שנת המס שבגינה הוא ניתן.
ככל שהרשות המקומית מבקשת לתת לתוספת תוקף קבוע עליה להגיש בקשה לאישור חריג בשנה העוקבת.
מצ”ב נוהל להגשת תוספת ארנונה לשימושכם.