ניתוח SDR זו שיטה שפיתח ד”ר פארק, רופא בעל שם עולמי מבית החולים לילדים בסנט לואיס. בשיטה זו המנתח מנטר עצבים פגועים בעמוד השדרה ומנתק אותם דרך חתך קטן מאוד הנעשה בגובה הקונוס (סוף של חוט השדרה), לעומת חתך ארוך והסרת הלמינות (חלקן האחורי של החוליות) הניתוח מיועד לילדים עם שיתוק מוחין שלהם טונוס שרירי מוגבר המשפיע על התפקוד כולו. מטרת הניתוח היא הורדת טונוס מוגבר, הורדת הספסטיות ובכך לאפשר שיפור תפקודי לילד. ניתוח זה יכול לעזור לילדים שיש להם שיתוק מוחין ללכת טוב יותר ולתפקוד טוב יותר ברגליים.
במהלך הניתוח חותכים שני שליש מארבעה עצבים לומברים ומהעצב הסקראלי הראשון מכל צד, בסך הכל עשרה עצבים, בחלק הסנסורי שלהם, וכך, באמצעות ניתוק החלק התחושתי של העצב, מבטלים את הספסטיות. למעשה, אנו מסירים את החלק ‘הרע’ של העצב, ללא תופעות לוואי כלשהן, ובכך מצליחים לשפר את עוויתיות השרירים הקשה.

אך הצלחת הניתוח מותנית בין היתר בהמשכיות, מה יקרה לאחר הניתוח. תהליך השיקום שמהווה חלק אינטגרלי מהתהליך כולו. ניתוח = שיקום = שיפור והתקדמות במצב המטופל. לכן לאורך כל התהליך יש לעבור הערכה פיזיותרפיסטית כדי להעריך את התאמתו של המטופל לניתוח. לא כל מטופל שיש לו שיתוק מוחין יכול לעבור ניתוח SDR שכן הקריטריונים הינם בהתאם להערכה ובניית תוכנית מקיפה המותאמת אישית לכל מטופל גם לפני וגם אחרי הניתוח.
קריטריונים: המטופל חייב להיות בעל התפתחות תנועתית יציבה, כאשר זו מהווה את הבסיס לרכישת מיומנויות בתפקודים הנוספים בכל התחומים: תפקוד מוטורי, תפקוד חושי, תפקוד קוגניטיבי-הבנתי ותפקוד חברתי ע”י יצירת קשר עם המטפל ומודעות להוראות. כמו כן יש לקחת בחשבון שהקריטריון החשוב ביותר הינו ליווי ההורים, המשפחה להצלחה לאורך כל התהליך.
שלבי קבלת ההחלטות :
- הערכה על ידיי ועדה רב מקצועית שבראשה עומד רופא.
- הערכה על ידיי פיזיותרפיסט בעל ידע, ניסיון והכשרה לאמוד האם המטופל מתאים לניתוח SDR.
על הפיזיותרפיסט לבצע בדיקות מקיפות הכוללת: התפתחות תקינה וחריגה, ניתוח הליכה,
אביזריי עזר לשיקום אורתוטי כגון סדים, יכולת התקשורת וההבנה, אפשרויות אכילה האם היא
עצמאית או שהוא נזקק לסיוע, כמו כן יש לבדוק טכנולוגיה מסייעת כגון הושבה. - הגדרת המידע שיועבר למשפחה ולילד לפני הניתוח ע”י הפיזיותרפיסט המעריך. עליו לעדכן
המשפחה בנוסף על התעבות השימוש לאחר הניתוח בבוטוקס, גבס ותרופות. - פירוט ההנחיות לכתיבת דו”ח תפקודי לילד העומד לפני ניתוח SDR.
- התדיינות הוועדה המחליטה זאת על סמך הדוחות והערכה המקצועית שהמטופל עבר, במטרה
להחליט האם הניתוח יכול לסייע למטופל ולקדם את יכולותיו התפקודיות. ומהי המסוגלות של
המטופל לעבור ניתוח זה תוך שימת דגש לתהליך השיקום האינטנסיבי. - לאחר החלטת הוועדה, יש לזמן שנית את המשפחה ולהעביר לידם את החלטתם כולל
המלצותיהם, תכנית הטיפול והשיקום המתלווה לניתוח.
יתרונות הניתוח:
להליך הניתוחי הגבי הסלקטיבי יש יתרונות משמעותיים אלה על פני אחרים:
- הפחתת הסיכון לעיוותים בעמוד השדרה בשנים מאוחרות יותר
- ירידה בחולשה מוטורית לאחר הניתוח SDR
- הפחתת ספסטיות כיפוף הירך על ידי חתך שורש הגב המותני הראשון
- כאבי גב קצרים יותר, פחות עזים
- חידוש מוקדם יותר של פיזיותרפיה נמרצת
- שיקום:
- לאחר הניתוח יש לבצע הערכה תפקודית במעבדת הליכה, כדי לאמוד תנועתיות ומאפייניה.
- התאמת אמצעי עזר לתפקוד וניידות. (סדים, כסא גלגלים, עמידון, כסא רחצה ושירותים)
- הערכת הצוות המטפל תקופת השיקום תוך תיאום ציפיות עם המשפחה והמטופל.
ומה הלאה…
מטופלים רבים עם שיתוק מוחי ספסטי נזקקים לניתוחים אורתופדיים מרובים. במחקר של בית חולים סנט לואיס, ארה”ב. הראה כי SDR בגיל מוקדם עשוי להפחית את שיעור ההליכים האורתופדיים אותו יעבור המטופל אך חשוב לזכור כי עיוותים נובעים לא רק מהספסטיות אלא גם בגלל ליקוי מוטורי וכתוצאה מכך מתיחות שרירים מוגבלת בפעילות היומיומית. כלומר, שרירים ללא ספסטיות עדיין יכולים לפתח התכווצויות אם הם לא משמשים ומתוחים באופן מלא. לכן, מטופלים רבים עדיין ידרשו מעקב עם מנתחים אורתופדיים לאחר ניתוח SDR.
מאמר: משרד הבריאות : https://www.health.gov.il/hozer/physio_SDR.pdf
מאמר: https://intermountainhealthcare.org/ckr-ext/Dcmnt?ncid=520408190
כתבה: בית חולים שניידר https://www.schneider.org.il/?CategoryID=844&ArticleID=3955
מאמר: סנט לואיס
https://www.stlouischildrens.org/conditions-treatments/center-for-cerebral-palsy-spasticity/about-selective-dorsal-rhizotomy
להורדה ולקריאה בית חולים סנט לואיס: https://www.stlouischildrens.org/sites/default/files/pdfs/147011_SLC_SDR_Brochure1.pdf
סרטון וידאו: https://www.youtube.com/watch?v=bpEQEy6ymI4
סרטון וידאו: ד”ר פתאל https://youtu.be/2S0AMajGTYk
