סדים אורטופדיים


סד אורטופדי הינו אביזר הליכה חיצוני העשוי מחומר פולימרי קשיח ומטרותיו רבות ושונות. בעוד בחלק מן הילדים נתאים סד על מנת לאפשר העמדה פסיבית בעמידון ושמירה על טווחי תנועה ומנח כף הרגל בחלקם האחר של הילדים נתאים סד במטרה להעניק יציבות ושיפור תבנית הליכה. התאמת הסד תלויה במצבו הגופני והמוטורי של הילד ונעשית בהתאמה אישית בעזרת תבנית גבס מדויקת למידותיו ולצרכיו של הילד.

קיים מגוון גדול של סדים כאשר לכל סד יתרונות שונים. חלק מהסדים ממוקמים מתחת לגובה הברך וחלקם מעל גובה הברך. במקביל קיימים סדים המשלבים גם תמיכה סביב האגן. חלק מהסדים מהווים יחידת פלסטיק אחת דמוית מגף חיצוני ובחלק מהם משולב ציר מתכת המדמה תנועת מפרק. כפי שנאמר מקודם הסד מותאם לפי צרכיו ומידותיו האישיים של הילד ונבדק כל הזמן על ידי הצוות המטפל על מנת לראות שאכן הוא עושה את עבודתו נאמנה ולא חלילה מקשה על הילד במקום להקל עליו. כל סד מיוצר במפעל מתמחה אשר מלווה את ההורה לאורך כל התהליך עד קבלת המוצר המוגמר.

נפרט מעט על סוגי הסדים על מנת שתוכלו לקבל מושג כללי למה ילדכם זקוק.

סדים מסוג Ankale Foot Orthosis- AFO
סדים אלה משתייכים לקבוצה של מכשירים העוטפים את כף הרגל ועולים עד מתחת למפרק הברך. מטרתם לפתור בעיות של שליטה לקויה במערכת כף הרגל והקרסול וכן ליצור שליטה מוגבלת על מפרק הברך. בתוך משפחה זו קיימים סוגים רבים אנו נפרט על הנפוצים שבהם.

Fixed AFO
סד זה הינו הסד הבסיסי ביותר והוא מתאים לילדים שטרם השיגו הליכה עצמאית וזקוקים לו בעיקר למטרת שמירת מנח בכפות הרגלים וכן לצורך העמדה. סיבה נוספת היא עבור ילדים הולכים הזקוקים לייצוב ותמיכה באזור הקרסול בזמן הליכתם או לילדים המתקשים בזמן ההליכה להרים את כף הרגל מספיק מהרצפה ולכן נתקלים בה ונופלים. הסד יכול להתאים הן לילדים בעלי טונוס נמוך אשר מתקשים לשאת את עצמם והן לילדים בעלי טונוס גבוה אשר בשל הטונוס הגבוה תבנית הליכתם היא על קצות האצבעות. תבנית זו עלולה לגרום לקיצור שרירי השוק וכן לשינויים מבניים בכף הרגל ומטרת הסד היא לשמור על מנח כף רגל ועל טווחי שרירי השוק. חסרונו של הסד בכך שהוא מקשה על ביצוע מעברים וכן על עלייה וירידת מדרגות.

Hinged AFO
סד זה דומה מאוד במראהו ל Fixed AFO אך שונה בכך שבאזור הקרסול קיים ציר. ציר זה מדמה את מפרק הקרסול ומאפשר לילד לקבל תמיכה בהליכתו מבלי להפסיד את תפקוד הקרסול. סד זה מתאים לילדים הולכים אשר יש להם שליטה טובה בכף הרגל והם מסוגלים לבצע מעברים מהרצפה לעמידה, ללכת בשיפוע, לעלות מדרגות וכד’ אך עדיין זקוקים לאביזר מייצב חיצוני. (יש לציין שיכול להיווצר מצב שתפקודו של הילד נמצא גבולי לסד עם ציר ומאידך הילד מבצע מעברים ומתחיל לתרגל מדרגות. במצב כזה יכול להיות שהאורטופד יבחר לתת סד עם ציר שינעל בבית המלאכה בתחילת השימוש בו וככל שהילד ישתפר קיימת האפשרות לפתוח את הציר מבלי להחליף את כל הסד.

Supra Malleolar Orthosis
סד זה הינו סד קצר העוטף את כף הרגל ומגיע רק עד מעל לקרסול. סד זה מתאים בעיקר לילדים אשר יש להם שינוי מבני משמעותי במבנה כף הרגל והם זקוקים לתמיכה נקודתית באזור זה. הסד מתאים לרוב לילדים בעלי טונוס נמוך אשר משקל גופם אינו גבוה. בילדים בעלי עוף משקל סד זה לא ייתן מענה מספק לבעיה.

סדים מסוג Knee Ankle Foot Orthosis – KAFO
Knee Ankle Foot Orthosis

סד זה משפיע על הברך, הקרסול וכף הרגל. הסד עוטף את כך הרגל ועולה עד מתחת למפרק הירך. הסד מתאים לילדים אשר להם מעורבות של מפרק הברך המשפיעה על השוק והקרסול וכן על תבנית ההליכה. הסד יכול לבוא עם ציר פתוח או סגור בקרסול ובברך הכל לפי צרכי הילד.

Rectus Knee Ankle Foot Orthosis
אותו סד כמו ה Knee Ankle Foot Orthosis אך כאן מתווספת תמיכה לשריר הגדול של הירך – הארבע ראשי. הסד מתאים ילדים אשר להם חולשה בגף תחתון המערבת את שריר הירך וגורמת בין השאר לטריקת ברך. טריקת הברך לכשעצמה פוגעת במפרק הברך וברצועות והשרירים הסובבים אותה וכן גורמת לתבנית הליכה לא תקינה. על ידי כיוון ציר הברך ותמיכה טובה לשריר הארבע ראשי ניתן להתגבר על קשיים אלה.

סדים מסוג Hip Knee Ankle Foot Orthosis – HKAFO
Hip Knee Ankle Foot Orthosis

מכשיר זה מורכב מחיבור של שני מכשירי kafo עם חגורת אגן ויחד הם יוצרים Hip Knee Ankle Foot Orthosis . מכשיר זה מיועד לילדים הזקוקים לתמיכה חיצונית מאזור האגן ומטה שכן חולשת השרירים באזור זה לא מאפשרת להם ללכת. ילד המאובחן עם Spina Bifida על רקע מעורבות בחוליות הנמוכות של עמוד השדרה יכול להתאים למכשיר שכזה אשר יכול להעניק לו את יכולת ההליכה. מכשיר זה מתאים גם באבחנה של Osteo Ganesa Imperfecta ויותאם בתוספת קליפה חיצונית לצורך הגנה על העצמות. בשל מסורבלותו מכשיר זה לרוב ידרוש שימוש נוסף בקביים או הליכון.

RGO
מכשיר זה מורכב משני מכשירי AFO או שני מכשירי KAFO המחוברים דרך מוטות חיצוניים ודרך חגורת אגן למערכת אחת. מערכת זו מאפשרת לילד ללא שליטה בגפיו התחתונות ללכת בתבנית הליכה רגל אחרי רגל. המכשיר מאפשר עמידה והליכה לפראפלגים (משותקי פלג גוף תחתון) ובמקביל מונע התקצרויות של שרירים ושומר על צפיפות עצם. כמו כן, מאפשר תפקוד בגובה העיניים לילדים אשר נמצאים שעות רבות בכסא גלגלים. חסרונותיו רבים והוא דורש אימון ומיומנות רבה בתפעולו, הוא צורך אנרגיה רבה מהמשתמש ובשל כך מגביל את מרחק ההליכה. על מנת לתפעלו הוא דורש חוזק ושליטה טובה בפלג הגוף העליון שכן המטופל חייב להתנייד בנוסף למכשיר בעזרת קביים או הליכון. מכשיר זה אינו מתאים לילד CP.

כאמור סקרנו רק חלק ממגוון האביזרים האורטופדיים הקיימים בתחום הסדים אך אלה הנפוצים ביותר. נעבור עתה לתהליך קבלת והתאמת הסד בפועל.

תהליך קבלת האישור והתאמת הסד
לאחר שהוחלט על ידי הפיזיותרפיסט במסגרת בו שוהה ילדכם כי הוא זקוק לסד השלב הראשון להתאמתו תהייה קביעת תור למכון לואיס – 03-7575660. מדובר במוקד זימון תורים כלל ארצי אשר ייתן לכם תור לוועדה רפואית בו יהיה נוכח אורטופד שיקומי או לחילופין פיזיותרפיסט ותיק ומנוסה אשר תפקידו לאשר ולהתאים את הסד המדוייק ביותר לילדכם. בתום המפגש אתם אמורים לקבל שלושה טפסים בצבעים ורוד, תכלת וצהוב אשר עליהם מופיע שמו של ילדכם וסוג הסד אותו מעוניין האורטופד שיתאימו לו. לטפסים אלה תצורף רשימה של ספקים שונים אשר מורשים על ידי משרד הבריאות ומתוכם עליכם לבחור אחד. המלצתי היא תמיד להתייעץ עם הפיזיותרפיסט המטפל אשר מכיר ספקים שונים באזורכם ויודע את טיב עבודתם, איכות השירות ומידת הזמינות שלהם. לאחר שיצרתם קשר עם הספק תוזמנו לבית המלאכה או לחילופין בחלק המספקים קיימת אופציה שהם יגיעו אליכם למסגרת של ילדכם.

תהליך ההתאמה מורכב ממספר שלבים- השלב הראשון כולל לקיחת מידת גבס מדויקת אשר על בסיסה יבנה הסד וכן בחירת דגם הפלסטיק החיצוני שילדיכם אוהב. ממליצה לתת לילדכם לבחור משהו שהוא מתחבר אליו על מנת לחבב עליו את הסד. אחרי הכל לא כל כך פשוט ללבוש משהו כזה כל כך הרבה שעות ביום. במפעל עצמו משתמשים במידת הגבס שנלקחה במפגש הראשון ועליה מלבישים פלסטיק מחומם עם הדוגמא שבחר ילדכם. הפלסטיק נחתך בצורה של מעין מגף, עובר שיוף ומוכן לשלב הבא. בחלק מהספקים זהו שלב ביניים בו מודדים את הפלסטיק ללא ריפודים ורצועות ומוודאים ש “מגף ” הפלסטיק שנוצר אכן מתאים לילדכם. השלב הסופי הוא שלב המסירה בו הסד נמדד ונבדקת התאמה מקסימאלית.

הסד מעוצב לפי הדוגמא שילדכם בחר. לכל פרט בסד קיימת חשיבות והוא מותאם בצורה אופטימלית לכף רגלו של ילדכם. בחלקו הפנימי יהיה ריפוד דק על מנת למנוע שפשוף כף הרגל כנגד הפלסטיק ובחלקו החיצוני רצועות המקבעות את הסד לרגלו של ילדכם.
ההסתגלות לסד היא הדרגתית – בתחילה נשים את הסד לא יותר מ 20 דקות ביום. נעמיד את הילד או נתרגל עימו הליכה ומיד בתום הפעילות נוריד את הסד ונבדוק האם יש נקודות אודם. נקודות אודם על רקמה רכה – עור / שריר הן נפוצות וכל עוד הן נעלמות תוך 20 דקות אנחנו רגועים. סימני אודם על נקודות גרמיות – עצמות, הן בעייתיות יותר ויש לתת עליהן את הדעת שכן לחץ על עצם עלול לגרום לפצע לחץ. במידה והכל תקין ניתן להגדיל את זמן השימוש בסד מדי יומיים ולהכפילו בכל פעם עד אשר נגיע למצב בו אנו משתמשים בסד במהלך רוב שעות היום (יש ילדים שההנחיה היא שונה ועל כך יש להיוועץ עם הפיזיותרפיסט המטפל). חשוב לציין שסדים מהסוג הנ”ל לא מתאימים לשינה בשום אופן ובכל משך השימוש בסד יש לעקוב אחר כפות הרגליים של ילדכם ולבדוק שהרגל נכנסת בקלות לסד, יושבת היטב בתוך הסד (ניתן לראות זאת בחלון הבקרה העגול בעקב ) ושלא נוצר חלילה פצע.

הזכאות לסד היא פעם בשנה ובמקרים חריגים של קפיצת גדילה ניתן להגיש בקשה גם לאחר 10 חודשים. יש לציין כי אם ילדכם קיבל סד מסוג מסוים ולאחר זמן מה חל שינוי במצבו יש באפשרותכם לגשת לועדה נוספת גם אם טרם עברה שנה שלמה מהסד הקודם. במקרה כזה מומלץ להביא מכתב מהאורטופד או הפיזיותרפיסט המטפל המסביר היטב את הבעיה.

עד לפני כשלוש שנים מוצר זה היה ממומן באופן חלקי ממשרד הבריאות והורים רבים שילדיהם טרם השיגו הליכה שילמו עבורו ממיטב כספם. לאחר מאבק עיקש של דני קרוק שעשה כותרות רבות אושר מימון לכל סוגי הסדים וכיום נגבית מההורים רק השתתפות עצמית. השתתפות זו עומדת על 10% ממחיר הסד עבור זוג סדים ו 25% ממחיר הסד עבור סד בודד (במקרה של ילדים אשר פגיעתם מערבת צד אחד של הגוף).

יש לצין כי לכל סוג סד עלות שונה ובהתאם לכך משתנה סכום ההשתתפות. לרוב הספק הנבחר לתהליך הסד דואג להסדיר את הזכאות מול משרד הבריאות ומוציא לכם ההורים כרטיס ורוד המעניק 90% השתתפות ממחיר הסד על ידי משרד הבריאות. במקרה בו אתם מתקשים לשלם גם את ה 10% הנותרים קיימת באפשרותכם האופציה לפנות לנפת משרד הבריאות הקרובה למקום מגוריכם ובכפוף למסמכים אותם תתבקשו להציג לקבל מימון מלא לסדים. כרטיס זה ישמש אתכם ההורים לא רק עבור סדים אלה עבור אביזרים שיקומיים נוספים להם זקוק ילדכם (לא סורגה עדיים עבור מה בדיוק מבררת מול משרד הבריאות ).
האם נראה לך עוד משהו שכדאי להוסיף ?

0 / 5. 0

[addtoany]
דילוג לתוכן